Pozrite si výber z diel Rudolfa Krivoša, posledného galandovca

Ženská hlava v čipkovanom čepci, modrý autoportrét, kubistický obraz tehotnej, muž s klietkou či Don Quijote. Pravda pre vás pripravila výber z obrazov akademického maliara Rudolfa Krivoša (1933 - 2020), ktorý zomrel v nedeľu 18. októbra.

21.10.2020 18:00
Velky autoportret  1956  olej
Veľký autoportrét, 1956, olej, 90 x 87 cm; zo zbierky Galérie mesta Bratislavy
debata

R. Krivoš bol posledným žijúcim spoluzakladateľom slávnej Skupiny Mikuláša Galandu, ktorá svojou tvorbou zásadne ovplyvnila smerovanie výtvarného umenia na Slovensku. Galandovci síce nemali pevný, formálny výtvarný program, spájal ich však negatívny postoj k oficiálnej štátnej doktríne socialistického realizmu. Hľadali si vlastnú cestu, čerpali z bohatstva národných tradícií a ľudových motívov, ale pretavili ich do moderného výrazu aj v európskom kontexte.

Desať diel Rudolfa Krivoša sme vybrali spolu s ním pred troma rokmi, keď poskytol Pravde svoj posledný rozhovor pre médiá. Vtedy sme písali aj o jeho veľkej súbornej výstave v Mirbachovom paláci v Bratislave. Posledné dve kresby hlava Don Quijote a blúdiace figúry Rytier Don Quijote de la Mancha a jeho verný zbrojnoš Sancho Panza sú z roku 2019, keď umelec začal po dlhšej dobe znova tvoriť. Motív večne a neúnavne putujúceho Rytiera smutnej postavy, jedného z klenotov svetovej literatúry, hrdinu románu španielskeho spisovateľa Miguela de Cervantes Saavedru, ho inšpiroval do posledných chvíľ.

Diela Rudolfa Krivoša

Výber z diel Rudolfa Krivoša, posledného galandovca

Fotogaléria
Rytier Don Quijote de la Mancha a jeho verný...
Don Quijote, 2019, kresba perom, 29 x 21 cm,...
+9 Pamätník pokory, 1988, kombinovaná technika,...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Skupina Mikuláša Galandu #Rudolf Krivoš