Vandali zaútočili na berlínske múzeá

Je to jedno z najväčších poškodení kultúrnych pamiatok v Nemecku od druhej svetovej vojny. Zatiaľ čo krajina oslavovala 30. výročie svojho zjednotenia, neznámi vandali zaútočili na vystavované exponáty na Múzejnom ostrove v Berlíne.

23.10.2020 16:55
Berlín, múzeum, veža, Nemecko, rieka, Spréva,... Foto:
Berlínsky "ostrov múzeí" padol do oka vandalom. Keďže kamery nesledujú všetky priestory, nie je jasné, kedy presne k činu došlo.
debata

Poškodili najmenej 70 pamiatok, medzi nimi aj egyptské sarkofágy, antické sochy či obrazy z 19. storočia. Hoci sa to stalo už 3. októbra, úrady to zatajili. Verejnosť sa to dozvedela až po vyše dvoch týždňoch, keď o tom informoval Nemecký rozhlas a týždenník Die Zeit.

Múzejný ostrov je lokalita v centre Berlína, na rieke Spréva, kde sa nachádza až päť známych múzeí – Pergamonské, preslávené egyptskými a antickými zbierkami, Staré a Nové múzeum, Stará národná galéria a Bode-múzeum. V roku 1999 toto turistami vyhľadávané miesto zaradili na Zoznam svetového dedičstva UNESCO.

Ako uviedol Die Zeit, páchatelia vzácne objekty postriekali olejnatou tekutinou, ktorá na nich zanechala husté tmavé fľaky. Útok si pritom dobre načasovali, lebo múzeá boli pre koronakrízu dlhé mesiace zatvorené a priestory znova sprístupnili práve 3. októbra, čo vandali hneď využili. Niektoré škvrny na exponátoch sú také nenápadné, že si ich všimne len pozorný návštevník. Múzeá na poškodené diela ešte v priebehu dňa upozornila jedna spolupracovníčka. Verejnosť však neinformovali pre prebiehajúce vyšetrovanie.

Polícia je zatiaľ bezradná a pátra po svedkoch. Keďže kamery nesledujú všetky priestory, nie je ani jasné, kedy presne k činu došlo. Záhadný je aj motív. Nemecké médiá špekulujú, že by za tým mohol stáť pravicový radikál a konšpiračný ideológ Attila Hildmann. Ten už v auguste a septembri rozširoval správu, že je Pergamonské múzeum, v ktorého susedstve býva i nemecká kancelárka Angela Merkelová, „trónom satana“. Je to vraj centrum satanistickej scény a páchateľov korony. „V noci tu robia svoje ľudské obete a zneucťujú deti!“ tvrdil Hildmann a vyzval, aby túto „svätyňu satanistov“ zbúrali. To, či polícia preveruje i túto stopu, nie je zatiaľ známe.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #UNESCO #Berlín