Martin si vybral - pozrite si jeho nové Námestie SNP

Mesto Martin si vybralo najlepší architektonický návrh na obnovu Námestia SNP. Jeho autorom je žilinský architekt Peter Nezval so svojimi spolupracovníkmi. Ponúka komplexné riešenie južnej časti historického centra mesta a pešej zóny v pamiatkovo chránenom centre, aj zóny Pred nemocnicou. Víťazný návrh získal odmenu 12-tisíc eur.

18.01.2021 14:00
namestie-snp-v-martine-vysledky-sutaze Foto:
Takto bude vyzerať Námestie SNP v Martine podľa víťazného návrhu Ing. arch. Petra Nezvala.
debata

Najlepší návrh komplexného riešenia Námestia SNP v Martine vypracoval žilinský architekt Peter Nezval so svojimi spolupracovníkmi. V anonymnej urbanisticko-architektonickej súťaži vyhlásenej mestom Martin získal odmenu 12-tisíc eur a podľa podmienok súťaže sa stane spracovateľom urbanistickej štúdie riešeného územia a autorom projektovej dokumentácie pre územné rozhodnutie a stavebné povolenie.

Do súťaže doručili 11 návrhov, z ktorých sedemčlenná porota posunula do druhého hodnotiaceho kola sedem. V ňom získal víťazný návrh jednoznačnú podporu a na prvé miesto ho zaradilo všetkých sedem porotcov.

„Námestie vhodne artikuluje na menšie, špecificky definované plochy, vrátane pobytových zón chránených v lete pred slnkom vysokou zeleňou, vodnou plochou zlepšujúcou mikroklímu a ponechaním voľného výhľadu na historickú dominantu, ktorou je kostol so zvonicou v popredí,“ uviedla vo svojom hodnotení porota.

Cieľom vyhlásenej súťaže bolo pripraviť komplexné riešenie južnej časti historického centra mesta a pešej zóny v pamiatkovo chránenom centre. Spolu s Námestím SNP boli do riešenia zahrnuté aj priestory územia Pred nemocnicou. Najzásadnejším problémom podľa zadávateľa je vyriešenie pešieho prepojenia námestia a prednemocničnej zóny cez Kohútovu ulicu, ktorá je frekventovanou cestou I/65 a súčasťou dôležitého vnútorného mestského okruhu.
debata chyba
Viac na túto tému: #Martin #architekrúra