Noc otvorí múzeá i galérie

Výbuch sopky, ktorý neroztrasie zem. Drak, s ktorým si zmeria sily rytier. Stredoveký tábor s dobovou kuchyňou. Aj množstvo ďalších netradičných zážitkov čaká v sobotu návštevníkov 8. ročníka Noci múzeí a galérií. Svoje skryté komnaty a zákulisie otvorí tento rok viac ako 120 múzeí a galérii v 65 slovenských mestách.

17.05.2012 12:00
V hradnej kuchyni Spišského hradu sa budú piecť... Foto:
V hradnej kuchyni Spišského hradu sa budú piecť vinné posúchy.
debata

Podujatie, ktoré minulý rok pritiahlo viac ako 54-tisíc návštevníkov, sa tentoraz nesie pod titulom Nebojte sa strašidielok. S dôrazom na druhú časť slova, pretože v mnohých inštitúciách si budú môcť malí aj veľkí odvážlivci popustiť uzdu svojej fantázie a vytvoriť v rôznych tvorivých dielňach vlastné dielko. A ich odborní pracovníci sú pripravení aj na tie najvšetečnejšie otázky.

Krásna Hôrka na Bratislavskom hrade
„V Slovenskom národnom múzeu v Martine vybuchne sopka, nie vždy je však takýto výbuch len na škodu. Erotiku zas sľubuje Múzeum ukrajinskej kultúry vo Svidníku, v skanzene oživia jánske zvyky a jánske ohne zvané sobitky,“ povedal generálny riaditeľ Slovenského národného múzea Rastislav Púdelka.

Mamut v skutočnej veľkosti aj jeden z dinosaurov, ktorých stopy zostali vo Vysokých Tatrách, predstavuje Prírodovedné múzeum SNM v novootvorenej paleontologickej expozícii Príbeh života na Zemi. O stĺpe Marca Aurelia rozpráva výstava, ktorú otvoria v Antropologickom múzeu SNM, v ktorom sa budú konať aj keramické a tkáčske dielne. Z listov Franza Liszta sa bude čítať v Hudobnom múzeum SNM na výstave Liszt a jeho bratislavskí priatelia.

" Na Bratislavskom hrade sme pripravili špeciálnu výstavu, venovanú hradu Krásna Hôrka. Predstavuje zachované aj poškodené predmety zo zbierok, ale aj fotografie, ako Hrad vyzeral v čase požiaru," dodal Púdelka.

Ako sa odlieva veľký bronzový zvon, zistia návštevníci Slovenského technického múzea v Košiciach. Nočný program pripravili aj ďalšie košické inštitúcie – Východoslovenská galéria, Východoslovenské múzeum, Múzeum Vojtecha Löfflera aj Make up Gallery či Pyecka Gallery. Už predpoludním začne svojou atmosférou Ulička umelcov pripomínať parížsky Montmartre.

Do SNG na rande či grilovačku
„Otvárame letný pavilón na nádvorí Vodných kasární. Budú tam ležadlá, knižky, priestor na oddych, rande aj grilovanie,“ povedala generálna riaditeľka SNG Alexandra Kusá. Otvorí ho večerný koncert počas Noci múzeí a galérií, otvorený však bude celé leto. „V jednom z posledných ostrovov zelene chceme poskytnúť aj iné zázemie, ako len odborné,“ dodala Kusá. Kto vstúpi do priestorov SNG, môže si vypočuť kurátorske výklady k aktuálnym výstavám, alebo si vybrať niektorú z tvorivých dielní pre malých aj dospelých.

S mapou v ruke sa najviac nachodia tí, čo sa neboja kultúry, histórie a tmy v Bratislave. Do projektu Noci sa zapojilo viac ako 50 múzeí a galérií, ktoré pozývajú na viac ako sto výstav a takmer dvesto rozmanitých podujatí. Vstupenka na všetky podujatia v hlavnom meste stojí 1,5 eura – návštevník ju zaplatí v prvom z múzeí či galérii, do ďalších už vstupuje zadarmo.

Jazdu na drezíne, rodinný obed v reštauračnom vozni, parný rušeň Albatros či premietanie nových filmov o železnici sú magnetmi Múzea dopravy Slovenského technického múzea. Matúš Zajac predstaví a okomentuje svoje fotografie z Kene, ktoré urobil počas spolupráce s organizáciou Viac než šperk, v Stredoeurópskom dome fotografie. Tam otvorí v piatok výstavu inBond aj popredná slovenská fotografka Milota Havránková, ktorá v sobotu pozýva na komentovanú prehliadku.

Podrobný program Noci múzeí a galérií je na www.nocmuzei.sk.

Múzejníci a galeristi neštrajkujú. Zatiaľ
„Aj keď múzeá a galérie neštrajkujú, nerezignovali sme a záleží nám na nich,“ povedal predseda Zväzu múzeí na Slovensku a riaditeľ Múzea mesta Bratislavy Peter Hyrros. Aj počas Noci budú inštitúcie pripomínať, že finančné príspevky sa z roka na rok znižujú, zastarané budovy chátrajú, niet ani peňazí na dopĺňanie zbierok.

„Pracovné nasadenie však napriek tomu neslabne, a tak môže vzniknúť dojem, že múzeá a galérie v súčasnosti bez problémov zvládajú riešenie svojich úloh. Málokto však napríklad vie, že všetci odborní pracovníci pracujú až do polnoci bez nároku na mzdu, pretože nadčasy sú v kultúre dávno zabudnutý pojem,“ dodal Hyrros.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba