Braňo Ondruš: Mičev je pre ministerku Milanovú vážnou prekážkou

Ani súčasného šéfredaktora protifašistického dvojtýždenníka Bojovník Braňa Ondruša neprekvapilo odvolanie riaditeľa Múzea SNP Stanislava Mičeva, ktorý otvorene vystupoval proti rozhodnutiam ministerky kultúry Natálie Milanovej.

21.09.2021 16:46
Braňo Ondruš Foto: ,
Šéfredaktora antifašistického dvojtýždenníka Bojovník odvolanie Mičeva neprekvapilo.
debata (52)

Ako šéfredaktor Bojovníka poznáte mnoho ľudí z prostredia Múzea SNP. Ako vnímajú odvolanie Stanislava Mičeva z postu riaditeľa?

Žiaľ, veľa ľudí nie je prekvapených. Ministerka prejavuje od svojho nástupu vyslovene odpor voči Múzeu SNP a jeho riaditeľovi. Viditeľným dôkazom je, že toto múzeum nikdy nenavštívila. Keď prišla so zvráteným nápadom zlikvidovať Múzeum SNP jeho presunom pod rezort obrany a Stanislav Mičev sa verejne postavil proti, bolo jasné, že ho „popraví“.

Všetci, ktorí významu a úlohe Múzea SNP rozumieme, sme zhrození, čo ministerka vystrája. Keď vedome škrtla každoročnú dotáciu pre ústredné oslavy SNP, pochopil som, že to nie je len vyjadrenie jej osobného postoja k demokratickým a antifašistickým tradíciám Slovenska, ale aj rozsudok nad šéfom múzea. Odvolanie Mičeva je len ďalšia z hlúpostí ministerky, ktorá sa rovnocenne zaradila na úroveň Mečiarovho Hudeca.

Mičev v rozhovore pre Pravdu uviedol, že celá rošáda okolo Múzea SNP je len politický bluf, ktorý nemajú ako zdôvodniť, a on je len na príťaž. Súhlasíte s týmto tvrdením?

Bojovník detailne dokázal, že ministerka Milanová ohľadom likvidácie Múzea SNP neprestajne klame. V pondelkovom vyhlásení opätovne klamala, lebo na Slovensku neexistuje odborník – múzejník či historik – ktorý by podporoval to, čo s Múzeom SNP robí. Za pol roka sme nenašli jediného, a to sa téme venujeme naozaj v každom čísle.

Je to primitívne politické rozhodnutie, čo dokazuje aj fakt, že MK SR ani MO SR nevedia odpovedať na mnohé kľúčové otázky o ďalšom postavení a fungovaní tohto kýpťa, ktorý prejde pod rezort obrany. Minister Naď sa správa ako stalinistický minister obrany Alexej Čepička, ktorý tiež chcel všetko získať pod svoju kontrolu. Jasné, že v takej situácii je racionálny odborník s dlhoročnými skúsenosťami vážnou prekážkou, lebo vie dôveryhodne odhaliť mocenské politické motívy tohto rozhodnutia a nebojí sa o nich otvorene hovoriť.

Tento týždeň sa koná medzinárodná konferencia o nacizme a fašizme, na ktorej sa zúčastnia viacerí odborníci zo zahraničia, ktorí sú o tejto situácii informovaní. Ako to podľa vás vplýva na obraz Slovenska v zahraničí?

To vidíme už dnes. Stačili vystúpenia zahraničných odborníkov na podujatí O nich bez nich, ktoré organizovala iniciatíva Zachráňme kultúru. Všetci sa nielen postavili proti likvidácii Múzea SNP v réžii Milanovej a Naďa, ale aj odborne vysvetlili, prečo je to v rozpore so všetkými aktuálnymi trendmi v múzejníctve. Medzi historikmi a múzejníkmi v zahraničí, ktorí prišli s Múzeom SNP aspoň raz do kontaktu, to je dôkazom o hlúposti v riadení zo strany šéfky rezortu kultúry. S iným názorom som sa zatiaľ nestretol.

© Autorské práva vyhradené

52 debata chyba
Viac na túto tému: #Stanislav Mičev #Múzeum SNP #Braňo Ondruš