Vandal v Rusku poškodil abstraktný obraz. Zničil ho alebo vylepšil?

Neznámy vandal v Rusku poškodil vystavené plátno maliarky Anny A. Leporskej (1900 -1982) s názvom Tri postavy, keď dvom z nich perom dokreslil oči. Polícia však oznámila, že sa tým nebude zaoberať, lebo obraz nestratil nič zo svojich kvalít.

16.01.2022 06:00
Anna Leporská - Tri postavy Foto:
Neznámy vandal dvom postavám na obraze primaľoval oči, no podľa ruskej polície sa trestného činu nedopustil.
debata (1)

Ako informoval umelecký časopis The Art Newspaper Russia, abstraktnú maľbu, ktorá vznikla v rokoch 1932 až 1934, vystavovali v kultúrnom Jeľcinovom centre v meste Jekaterinburg.

Atrament z pera údajne prenikol hlboko do farebnej štruktúry obrazu. Na jednej z postáv sa navyše odlúpila malá vrstva farby. Poškodenie si už 7. decembra minulého roka všimli dvaja návštevníci výstavy, ktorí na to upozornili vedenie centra.

Plátno sovietskej maliarky, ktorá bola žiačkou avantgardného umelca Kazimira Maleviča, zapožičala do Jekaterinburgu štátna Treťjakovská galéria v Moskve. Tá následne spôsobenú škodu vyčíslila na 250-tisíc rubľov (zhruba 2 840 eur).

Berlín, múzeum, veža, Nemecko, rieka, Spréva, loď, Múzejný ostrov Čítajte viac Vandali zaútočili na berlínske múzeá

Keď sa však riaditeľ kultúrneho centra obrátil na políciu, tá škody označila len za „nepatrné“. Ako uviedla, nevidí znaky trestného činu, pretože „obraz svoje kvality nestratil“.

Pred odoslaním z Moskvy do Jekaterinburgu dielo poistili na 74,9 milióna rubľov (vyše 850-tisíc eur), takže to pokryje náklady na jeho reštaurovanie. Pre neochotu polície zaoberať sa týmto prípadom, sa však zrejme nikdy nepodarí odhaliť vinníka.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #galéria #vandalizmus #obraz #maľba #výtvarné umenie #vandal #Anna Leporská