VŠVU ponúka mladé umenie a PÁRTYcipáciu

Vysoká škola výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave štartuje ďalšiu prehliadku semestrálnych prác svojich študentov pod názvom Letný prieskum 2012.

01.06.2012 09:41
VŠVU, PÁRTYcipuj Foto:
Stavba konštrukcie, ktorá poskytuje priestor pre projekt PÁRTYcipuj!
debata

Záujemcovia ju budú môcť vidieť od piatka do nedele (1.-3.6.) denne od 9. do 18. hodiny v troch objektoch školy na Hviezdoslavovom námestí 18, Drotárskej ceste 44 a Koceľovej ulici 23. Je to najväčšia výstava aktuálneho mladého umenia na Slovensku.

„Prieskum je tradičným podujatím oboznamujúcim verejnosť s najnovšími tendenciami, ktoré formujú študentov katedier architektúry, dizajnu, fotografie, grafiky, intermédií a multimédií, maľby, reštaurovania, sochy, textilnej tvorby, úžitkového umenia a vizuálnej komunikácie. Predstavuje to najčerstvejšie umenie a nekonvenčné pohľady mladých umelcov na svet okolo nás,“ uviedla Jana Gavalda Bellanová, PR manažérka VŠVU.

Súčasťou podujatia je aj výstava v galérii Medium pod názvom No autonomy, no heteronomy: hacking. Študenti katedry architektúry predstavujú na nej zo stropu visiacimi veľkými priestorovými bielymi objektmi svoje návrhy na projekt Campus VŠVU.

Čo je kampus VŠVU? Čo by mal obsahovať? Ako by mal fungovať? Kto by o tom mal rozhodovať? Ako môžeme lepšie využiť priestory školy? Tieto otázky kladie aj kreatívny projekt s názvom PÁRTYcipuj! Podľa organizátorky projektu Dominiky Belanskej je zámerom podujatia, ktoré „zastrešuje“ lešenie vedľa budovy VŠVU, rozprúdiť diskusie, workshopy, ale aj zábavu. Hlavná diskusia na tému „Aký by mal byť kampus VŠVU?“ bude v sobotu 2. júla po šestnástej hodine.

„PÁRTYcipácia je spôsob tvorenia, ktorý zahŕňa všetkých. Nechce striktne rozlišovať medzi autorom a publikom (alebo architektom a užívateľmi). Rozpoznáva a podporuje kreativitu všetkých tvorcov/užívateľov priestoru,“ vysvetľuje Belanská.

Každý účastník podujatia, študenti, pedagógovia, zamestnanci VŠVÚ, alebo aj ktokoľvek s kreatívnymi nápadmi, môže prispieť vlastným materiálom – škatuľami, doskami, fóliami a samozrejme s programom.

debata chyba