Zomrel umelec Erik Binder

Vo veku 49 rokov zomrel slovenský výtvarník Erik Binder. Pre TASR to uviedla Klára Hudáková, manažérka pre publicitu Slovenskej národnej galérie (SNG). Správu jej potvrdila umelcova rodina.

09.06.2023 12:27 , aktualizované: 15:30
Erik Binder Foto:
Erik Binder
debata

Slovenská národná galéria uviedla, že zomrel náhle, na následky dlhodobého ochorenia. SNG o tom informovala na svojej webstránke.

V SNG mal Binder naposledy samostatnú výstavu, v ktorej previedol divákov labyrintom svojho vlastného života a tvorby. „Binderov program je mnohovrstevnatý a obsahuje prácu so všetkými médiami od maľby, grafiky, autonómnej aj denníkovej kresby, inštalácie a objektov až po video a intermediálne performancie,“ uviedla k výnimočnej výstave SNG.

Erik Binder počas inštalovania výstavy Avatsýv...
Erik Binder: Apokalipt 01. 2002
+2Erik Binder: Vajcia vo vode. 2007.

Erik Binder sa narodil 21. februára 1974 v Hnúšti-Likieri. Študoval na Vysokej škole výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave v ateliéri Jozefa Jankoviča, Daniela Fischera a na Akadémii výtvarných umení v Prahe u Vladimíra Kokoliu. Od roku 2000 mal takmer päťdesiatku samostatných výstav na Slovensku, v Česku, Srbsku, Holandsku, Taliansku, Rakúsku, Maďarsku, Poľsku, Francúzsku, Švajčiarsku, Nemecku a USA. Bol tiež súčasťou ďalšej desiatky skupinových výstav.

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #umenie #Erik Binder