Na dizajn sa chcú pozrieť aj očami návštevníkov

Výstavy, prednášky, okrúhle stoly, módna prehliadka či raňajky s dizajnérmi. To všetko čaká na priaznivcov dizajnu na medzinárodnom festivale Dizajn víkend v Bratislave. Jeho hlavným stanom je Pisztoryho palác na Štefánikovej 25, kde sa festival začal v stredu a potrvá do nedele 23. septembra.

20.09.2012 12:00
40 dizajn 3x Festival Dizajn víkend predstaví... Foto:
Festival Dizajn víkend predstaví aj malé stolové svietidlá z československej éry.
debata

Výstava …to be continued, ktorú pripravili kurátorky Ľubica Hustá a Viera Kleinová, predstaví medzinárodný výber „dizajnérskych objektov a inštalácií voľného umenia, ktoré rôznorodým spôsobom pracujú s témou času“. Popri tvorcoch z Česka, Nemecka Poľska, Rakúska či Holandska sa na nej predstavia aj viacerí slovenskí tvorcovia, vrátane Petra Biľaka a Tomáša Gabzdila Libertínyho, ktorí sa presadili aj v zahraničí. Špeciálnym hosťom výstavy je Stano Filko.

Ďalšou zaujímavou výstavou je trivjednom: My vám, vy nám II, na ktorej môže vystavovať každý. „Máte doma zaujímavý predmet – produkt, ktorý si podľa vás zaslúži pozornosť? Prineste ho do Pizstoryho paláca do miestnosti s inštaláciou trivjednom,“ vyzývajú organizátori. Produkt môžete potom zaradiť do jednej z kategórií funkcia – estetika – sentiment (emócia), prípadne k nemu môžete napísať komentár. Okrem toho, že vám ho po výstave vrátia, za účasť získate pozvánku na finisáž výstavy. Mottom akcie je: Chceme sa pozrieť na dizajn vašimi očami!

Malým exkurzom do dejín dizajnu bude výstava československých malých stolových svietidiel z 2. polovice 20. storočia a autentické filmové zábery zase predstavia príbeh a dejiny miesta, kde sa festival koná, teda Pisztoryho paláca. Pôvodne tu mal sídlo lekárnik Pisztory, ktorý ho dal postaviť, počas druhej svetovej vojny sa palác stal centrálou nemeckej ríše v Bratislave a po vojne tu zase bolo Leninovo múzeum.

Jeden z festivalových večerov bude venovaný súčasnej rakúskej dizajnérskej scéne, pripravené sú aj workshopy pre deti či prednášky hostí, medzi ktorými je napríklad holandského dizajnéra Jonathana Puckeya či už spomínaných Slovákov Petra Biľaka a Tomáša Gabzdila Libertínyho.

Dizajn víkend sa tento rok rozrastie aj do priestorov dnes už uzavretej Nemocnice sv. Michala, ktorá susedí s Pisztoryho palácom. Paralelné podujatia venované dizajnu však budú prebiehať aj vo viacerých bratislavských galériách, kompletný program festivalu nájdete na www.dizajnvikend.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba