Optická ilúzia je vstupnou bránou do obrazov Roberta Hromca

Lesklé krivky na obrazoch Roberta Hromca vyvolávajú pocit tretieho rozmeru. Optický klam vytvoril originálnou technikou. Kolekciu noviniek z ateliéru vystavuje v bratislavskej Galérii Michalský dvor pod názvom Sice cera.

29.09.2012 18:00
47 robert hromec Robert Hromec: Sine cera Foto:
Robert Hromec: Sine cera
debata

„S latinským výrazom sice cera som sa stretol náhodou. Začal som pátrať po jeho význame a zistil som, že poukazuje na úprimnosť, nefalšovanosť, čistotu. Výraz sine cera je vstupnou bránou do mojich obrazov,“ povedal 42-ročný výtvarník. Vysokoškolské štúdiá absolvoval v New Yorku, rok bol na študijnom pobyte v Londýne. „V roku 1990 som prišiel do New Yorku ako dieťa socializmu, aj som tak rozmýšľal. Tamojšie prostredie na človeka zapôsobí tak, že musí napnúť všetky sily, lebo tam nemá rodičov ani kamarátov,“ zaspomínal na roky štúdií Robert Hromec a pokračoval: "Pôvodne som študoval grafiku, ale už počas štúdií v New Yorku som podľahol maľbe.

Grafické postupy však neopustil, používa ich aj v najnovšom cykle Sine cera. Dôležitú úlohu zveruje farbe, abstraktné línie jej odtieňov sa stretávajú v jednom mieste. Na „križovatke“ sa objavujú ruky. Presnejšie ich obrazy vyryté do farebnej plochy. „Symbol rúk je pre mňa veľmi dôležitý z hľadiska histórie aj súčasnosti. Rukami sa dorozumievame, podávame si ich na znak priateľstva, modlíme sa, ale možno nimi aj udrieť,“ vysvetlil v Bratislave žijúci a tvoriaci rodák zo Žiliny.

Jeho obrazy vyvolávajú v divákovi pozitívne emócie „Snažím sa, aby v dnešnom uponáhľanom svete našli návštevníci niečo, čo ich upokojí. Nechcem kopírovať dennodennú realitu súčasného hektického sveta,“ dodal Robert Hromec.

Viackrát vystavoval newyorskom Metropolitnom múzeu umenia, v Kanade, vo Švajčiarsku, v Španielsku, vo Viedni, v Berlíne, Budapešti i Prahe. V bratislavskej Galérii Michalský dvor vystavuje už druhý raz. Aktuálna výstava Roberta Hromca Sine cera potrvá do konca septembra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba