Víťazom Maľby 2012 je Andrej Dúbravský

Víťazom 7. ročníka výtvarnej súťaže Maľba sa vo štvrtok večer stal Andrej Dúbravský so svojím dielom Záhrada. Druhé miesto získal Ján Vasilko a tretie Katarína Janečková.

16.11.2012 12:41
debata

Súťaž Maľba, ktorá je určená pre profesionálnych výtvarníkov do 35 rokov, organizuje od roku 2006 Nadácia VÚB. Víťaz získava finančnú prémiu 10 000 eur, druhé miesto je dotované sumou 6 500 eur a tretie miesto sumou 3 500 eur.

Andrej Dúbravský: Záhrada (1. miesto) Foto: Andrej Dúbravský
malba1 Andrej Dúbravský: Záhrada (1. miesto) Andrej Dúbravský: Záhrada (1. miesto)

Autori sa do súťaže prihlasujú sami a ich diela hodnotí medzinárodná porota. Tento rok jej predsedal český galerista Jiří Švestka a spolu s ním o víťazoch rozhodovali riaditeľka Lobkowiczkých zbierok Veronika Wolf, maliar a pedagóg Ivan Csudai a kurátor Vladimír Beskid.

„Pri víťaznom obraze porota ocenila inovatívne použitie historického maliarskeho materiálu, osobitý a bravúrny výtvarný jazyk, ako aj prepojenie pálčivej súčasnej tematiky s bukolickou historickou idylou maliarstva,“ zdôvodnil rozhodnutie poroty Jiří Švestka. „Ján Vasilko nás zaujal intelektuálnym prevzatím maliarskych konceptov konštruktivizmu vyvinutých avantgardou na začiatku 20. storočia do súčasného jazyka. Katarína Janečková dostala ocenenie za veľmi slobodný, spontánny maliarsky prejav a za nekonvenčnú a kontroverznú tematiku,“ dodal Švestka.

Víťaz Maľby 2012 Andrej Dúbravský študuje na bratislavskej VŠVU, momentálne v ateliéri profesora Daniela Fischera. Svoju tvorbu vystavoval nielen na Slovensku, ale tiež v Nemecku, Kanade či na prestížnych veľtrhoch v Bazileji a New Yorku. V súťaži Maľba uspel už vlani, keď v nej získal druhé miesto.

Ján Vasilko: Bez názvu verzia 4 (2. miesto) Foto: Ján Vasilko
malba2 Ján Vasilko: Bez názvu verzia 4 (2. miesto) Ján Vasilko: Bez názvu verzia 4 (2. miesto)

„Ďalší ocenený Ján Vasilko tiež nie je nováčikom v tejto súťaži. Vyštudoval Fakultu umení na Technickej univerzite v Košiciach, kde žije a tvorí. Katarína Janečková patrí k najmladším finalistom a hneď pri prvej účasti v súťaži zabodovala tretím miestom. Víťazi sa presadili v silnej konkurencii 90 súťažných diel, z ktorých porota do finále vybrala dvadsať najlepších,“ uviedli organizátori Maľby.

Katarína Janečková: Sunny Side Up (3. miesto) Foto: Katarína Janečková
malba3 Katarína Janečková: Sunny Side Up (3. miesto) Katarína Janečková: Sunny Side Up (3. miesto)

Diela dvadsiatich finalistov aktuálneho ročníka súťaže si môže pozrieť aj verejnosť – do 18. decembra sú vystavené v Dvorane MK SR na Námestí SNP v Bratislave. Okrem spomínaných autorov sa medzi finalistov Maľby 2012 dostali aj Andrea Bartošová, Eva Böhmová Sládečková, Peter Cvik, Lucia Dovičáková, Marek Dutka, Matej Fabian, Svetlana Fialová, Ľudmila Hrachovinová, Daniela Chrienová, Patrícia Koyšová, Erika Miklóšová, Oľga Paštéková, Jakub Reken, Rastislav Sedlačík, Martin Sedlák, Boris Sirka a Ivona Žirková.

debata chyba