Čínsky umelec a disident Aj Wej-wej vydá heavymetalový album

Čínsky umelec a disident Aj Wej-wej, ktorý sa doteraz pohyboval na poli výtvarného umenia, zverejnil plány, ktoré ho zavedú do inej umeleckej oblasti - chystá sa vydať album s nahrávkami ovplyvnenými heavy metalom, napísal spravodajský server BBC News.

14.03.2013 07:00
PHOTOGRAPHY-PRIZE/ Foto:
Aj Wej-wej
debata (2)

Na albume má byť deväť nahrávok, z ktorých niektoré Aj Wej-wej opisuje ako „punkovejšie“ a iné ako „popovejšie“.

Umelec známy prevažne sochami a inštaláciami sa vraj začal zaujímať o hudbu počas 81 dní, keď ho čínske úrady v roku 2011 držali bez akéhokoľvek obvinenia vo väzbe. Po prepustení bol obvinený z daňového úniku a úrady mu vymerali pokutu vo výške 15 miliónov jüanov (asi 1,9 milióna eur). Päťdesiatpäťročný umelec označuje toto obvinenie za politicky motivované.

„Keď som bol zadržaný, dozorcovia mi často hovorili, aby som niečo spieval, ale pretože nie som s hudbou oboznámený, tak som sa hanbil,“ povedal Aj Wej-wej agentúre Reuters. „Všetko, čo som vedel, boli vojenské piesne čínskej ľudovej armády,“ dodal. „A potom som si pomyslel: ,Až sa dostanem von, urobím niečo spojené s muzikou'.“

Album dostal názov Divina Commedia (Božská komédia) podľa Danteho slávneho diela. Ide tiež o odvolávku na prezývku „Aj Boh“, ktorú Aj Wej-wejovi dali jeho prívrženci.

Novopečený hudobník, ktorý už začal pracovať aj na druhom albume dodal, že texty si napísal sám a bude tiež debutovať ako spevák. Hudbu zložil jeho priateľ, rocker Cuo-siao Cu-čou.

2 debata chyba