Depešácka mašina šliape aj po tridsiatke

Keď pred 23 rokmi uvádzala britská kapela Depeche Mode v Los Angeles na scénu svoj album Violator, sedemtisíc sfanatizovaných tínedžerov musela krotiť polícia s nasadením ťažkoodencov a vrtuľníkov. Dnes už podobné scény nehrozia. Páni z Depeche Mode už majú po päťdesiatke a aj ich fanúšikovia sú väčšinou otcovia a mamy. To však nič nemení na tom, že Dave Gahan, Martin Gore a Andrew Fletcher sa už vyše tridsať rokov držia v špičke a hrajú prvú ligu.

25.03.2013 14:00
Depeche Mode Viedeň Foto:
Depeche Mode vo Viedni dokázali, že sú stále v prvej lige.
debata

V závere minulého týždňa vyšiel trinásty štúdiový album kapely s názvom Delta Machine. Najbližšie mesiace ho Depeche Mode odprezentujú na veľkom svetovom turné. Predjedlo servírovali už uplynulú nedeľu vo Viedni na špeciálnom vystúpení pre asi tisícku šťastných fanúšikov (vstupenky sa nedali kúpiť, iba vyhrať). Koncert, ktorý sa uskutočnil v rámci projektu Telekomu Electronic Beats, mal aj slovenskú pečať. Zaplnenú sálu v MuseumsQuartier naladil Michal Matejčík zo Žiliny, ktorý zahral skladby Depeche Mode na harfe.

Kto čakal, že Delta Machine sa ponesie v podobnom rytme ako pilotný singel Heaven, zostane prekvapený. Album je síce prešpikovaný bluesovými prvkami, ale inak je silno elektronický, takže určite poteší aj fanúšikov inklinujúcich skôr k hudbe, ktorú kapela produkovala v 80. rokoch, až kým nepritvrdila albumom Songs Of Faith And Devotion. Syntezátorou chuťovkou sú skladby Broken, Alone či Soft Touch Raw Nerve. Väčšinu piesní zložil už tradične Gore, ale autorsky sa na albume podieľal aj Gahan (čo bola jeho podmienka). Finálnu podobu dal tomuto dielu švédsky producent a dídžej Christoffer Berg.

Depeche Mode spievajú o láske, sexe, smútku, anjeloch a démonoch. S tými majú členovia kapely osobné skúsenosti. Gahanovými démonmi boli dlhé roky drogy, Gore sa utápal v alkohole. „Zo všetkých tých vecí, ktorých som sa na konci osemdesiatych rokov bál – toho permanentného hluku – dokážem teraz uniknúť vďaka písaniu skladieb. Vtedy som to dokázal iba s pomocou drog. Mám s tým skúsenosť a neprajem ju nikomu,“ uviedol pre Electronic Beats Gahan.

Spevák kapely sa v roku 1996 v Los Angeles predávkoval speedballom a prežil klinickú smrť. Rok predtým sa pokúsil o samovraždu. „Prebývam v tieňoch a temnote, kde nachádzam všetky svoje myšlienky spásy, poznania a pochopenia. Len v tme nájdete svetlo. Inou cestou nedokážem ísť,“ dodal Gahan.

Gore už sedem rokov abstinuje, no chlapík, ktorý v minulosti rád šokoval svojím zjavom, si ani dnes neodpustí výstrelky. Viedenský koncert odohral a odspieval v čiernej sukni.

Depeche Mode už prežili tvrdé sebadeštrukčné údery (ešte v pionierskych časoch kapely odišiel jej hudobný mozog Vince Clarke a v 90. rokoch aj jeho nasledovník Alan Wilder) i nástup tanečnej scény a trinástka pre nich určite neznamená nešťastné číslo. Naopak, Delta Machine je azda to najlepšie, čo v tomto tisícročí ponúkli. Onedlho, 25. mája, zavítajú tretíkrát aj do Bratislavy. A to už bude – na rozdiel od viedenského koncertu – ozajstná hudba pre masy.

Záznam koncertu si možno pozrieť v stredu 10. apríla od 21. h na stránke www.fan4fan.com.


Súťaž o úplne nové CD Depeche Mode!

Depeche Mode - Delta Machine Foto: Sony Music
Depeche Mode - Delta Machine Depeche Mode - Delta Machine

Dlho očakávaný trinásty štúdiový album Depeche Mode, nazvaný Delta Machine, vychádza 25. marca v Sony Music. Album, ktorý sa nahrával počas posledného roka v kalifornskej Santa Barbare a v New York City, produkoval Ben Hillier a mixoval Flood. Okrem štandardného CD vychádza album Delta Machine aj ako exkluzívna 2CD Deluxe Edícia so 4 bonusovými trackmi a 28 stránkovým knižnom bookletom, ktorého súčasťou budú aj fotky dlhoročného spolupracovníka Depeche Mode Antona Corbijna.

Pozrite si video zo zákulisia nahrávania albumu.

Priekopníci post-punkovej éry Depeche Mode tak so svojimi viac ako 100 miliónmi predanými nosičmi pokračujú v trende stať sa jednou z najvplyvnejších kapiel modernej hudby. Skupina, ktorá vznikla v roku 1981 v zložení Martin Gore, Dave Gahan a Andy „Fletch“ Fletcher, tak nadväzuje na celosvetovo kladné kritiky aj komerčný ohlas na tvorbu v štúdiu aj pri živých vystúpeniach.

Predchádzajúcich dvanásť štúdiových albumov dosiahlo Top10 vo viac ako 20 krajinách, vrátane Spojených štátov a Veľkej Británie. Zatiaľ posledný album z roku 2009 „Sounds of The Universe“ debutoval na 1. mieste predajných hitparád vo viac ako 14 krajín sveta.

Pravda.sk vám ponúka možnosť vyhrať nový album kapely, ktorá bude onedlho koncertovať aj v Bratislave. Stačí do 30. marca vrátane správne odpovedať na súťažnú otázku a zbrusu nové CD Depeche Mode môže byť vaše.

Výhercovia

Roman Tiso, Žilina, Viera Košľabová, Humenné, Václav Bazala, Piešťany

OUR MEDIA SR a. s., Kalinčiakova 33, 831 04 Bratislava, IČO: 51267055, spracováva Vami vyššie poskytnuté osobné údaje za účelom usporiadania a vyhodnotenia súťaže, na základe § 13 odst. 1 písm. a) zákona 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Vaše osobné údaje budú vymazané najneskôr po vyhodnotení hlasovania a vyhlásení výhercov súťaže, pokiaľ neexistujú iné zákonné lehoty na uchovávanie údajov. Usporiadateľ môže poskytnúť osobné údaje spoluorganizátorom alebo sponzorom súťaže/hry. Prenos zverejnených osobných údajov výhercov je v rámci internetového pokrytia možný do všetkých krajín.

Máte právo Vami daný súhlas odvolať a Vaše údaje budú bezodkladne vymazané. Ďalšia účasť na hlasovaní a v súťaži v tomto prípade nie je možná. Odvolať súhlas môžete e-mailom na adresu zodpovednej osoby Peter Šonkol, alebo listom adresovaným usporiadateľovi. Máte právo požadovať prístup, opravu, vymazanie, obmedzenie spracúvania a namietať spracúvanie osobných údajov, ako aj právo na prenosnosť osobných údajov a právo podať návrh na začatie konania podľa § 100 Zákona č. 18/2018 Z. z.

Účastník hry berie na vedomie a súhlasí so zverejnením svojho mena ako výhercu v denníku Pravda a na webovej stránke www.pravda.sk V prípade sporu rozhoduje o nárokoch na výhru s konečnou platnosťou usporiadateľ. Vymáhanie výhry či účasti v súťaži/hre súdnou cestou je vylúčené.

Podmienkou účasti v súťaži/hre je vyplnený a odoslaný formulár a správne zodpovedanie všetkých otázok a uvedenie kontaktu: Meno a priezvisko, mesto - obec, e-mail alebo telefón. Každý sa na súťaži môže zúčastniť len raz.

debata chyba