Lucia Šoralová predvedie naživo šansóny z albumu O lásce, cti a kuráži

Fanúšikovia šansónu sa majú na čo tešiť. Na turné po Slovensku sa pripravuje speváčka Lucia Šoralová, ktorú často označujú ako nasledovníčku Hany Hegerovej. Na koncertoch predstaví kritikmi ocenený album O lásce, cti a kuráži, ktorý vznikol v spolupráci s textárom Michalom Horáčkom.

01.04.2013 07:00
Lucia Šoralová Foto:
Lucia Šoralová
debata

ýnimočný prejav, osobnú charizmu, krásne texty a podmanivú hudbu v podaní Lucie Šoralovej a kapely La Alma si fanúšikovia môžu vypočuť v šiestich mestách. Prvým bude 24. apríla koncert v Bratislave (Ateliér Babylon), deň nato v Nitre (Staré divadlo Karola Spišáka). Na týchto dvoch koncertoch bude hosťom aj textár Michal Horáček. Ďalšími mestami potom budú Žilina (28. 5., Hotel Holiday Inn), Martin (29. 5., Slovenské komorné divadlo), Banská Bystrica (30. 5., Divadlo Štúdio Tanca) a Nové Mesto nad Váhom (31. 5., Blue Note – Jazz & Music restaurant).

Na turné sa veľmi teším. Na Slovensku som s kapelou už veľmi dlho nebola. Zahráme takmer všetky piesne z nášho nového albumu O lásce, cti a kuráži a tiež piesne, ktoré sa na album nedostali. Nevynecháme ani skladby z predošlých albumov a pár obľúbencov ako Zuzku Navarovú či Hanu Hegerovú, uviedla pre médiá speváčka.

Lucia spieva texty Michala Horáčka nesmierne presvedčivo. Kritici ju právom označujú za budúcnosť českého a slovenského šansónu. Chválou na drobnú speváčku s mocným hlasom nešetrí ani samotný autor textov Horáček, ktorý bude na koncertoch v Bratislave a Nitre vystupovať ako exkluzívny hosť.

Nepochybujem o tom, že Lucia je osobnosť, ktorá českú šansónovú scénu obohacuje a týmto albumom obohatí ešte výraznejšie. Česká kritika album vychválila tak ako žiadny iný album, na ktorom som sa podieľal za celý svoj život, konštatoval Horáček.

Speváčku bude na turné sprevádzať skupina La Alma v zložení Aleš Háva (klavír), Matěj Černý (kontrabas) a Michal Mihok (akordeón). Názov La Alma som odvodila od španielskeho slova el alma, čo znamená duša. Okrem toho sú v názve začiatočné slabiky mien chalanov.

Najdôležitejším prvkom všetkých koncertov je Šoralovej prejav, energia a celkové precítenie jednotlivých skladieb. V jej prípade totiž platí, že počuť ju spievať nie je to isté, ako vidieť ju spievať. Koncertov je iba šesť, najmä kvôli dcérke Rebeke. Rozhodla som sa, že ju vezmem so sebou a pôjde s nami aj jej opatrovateľka a moja kamarátka, ktorú máme obe veľmi rady. Takže to vlastne bude krásny výlet, počas ktorého si ešte zahráme koncerty, teší sa čerstvá mamička Lucia Šoralová.

debata chyba