Depeche Mode nahrali unavený album bez hitov

Zásadní, kultoví, štýlotvorní. Depeche Mode, to nie je iba nezameniteľný skladateľský rukopis, zvuk a lyrika, kultové videoklipy a pre niektorých fanúšikov aj istý druh filozofie. Označenie "depešák“ sa ujalo aj v našich končinách a o dotyčnom povedalo viac ako jeho občiansky preukaz. Časy, keď boli lesklé čierne kostýmy a blonďavé príčesky samozrejmosťou, sú však dávno preč. Depeche Mode prežili vlastnú legendu a dnes oslavujú tridsaťtri rokov existencie. Lepší darček ako nový album si ich publikum priať nemohlo. Volá sa Delta Machine a patrí k najočakávanejším nahrávkam roku 2013.

09.04.2013 16:00
Depeche Mode Foto:
Depeche Mode sa 25. mája predstavia v Bratislave.
debata (3)

Starí psi a jedna mačka

Nekonečné párty, drogy a únava. Depeche Mode nepatrili ku kapelám, ktoré žijú pokojným hudobným životom. Vince Clarke opustil skupinu hneď po debutovom albume Speak & Spell z roku 1981. Nahradil ho zvukový vizionár Alan Wilder. Zdrvujúce tempo trojice Gahan – Gore – Fletcher vydržal až do roku 1995.

Po legendárnom Devotional Tour už nepochyboval o tom, že musí ísť vlastnou cestou. Gahan prežil štvornásobné stretnutie so smrťou a získal prezývku The Cat (mačka). Gore sa naplno oddal alkoholu a trpel depresiami a Fletcher si ticho užíval psychadelickú jazdu. Traja králi novej vlny zostali sami. Už nikdy sa nedotkli geniality dosiek Violator, Songs of Faith and Devotion alebo Music for the Masses, no dokázali prežiť. Temnú minulosť však majú navždy vpísanú vo svojich tvárach. Aj preto ich fanúšikovia tak milujú.

Depeche Mode nikdy nezapierali samých seba. Ťaživá melanchólia a novoromantický zvuk sú samozrejmou súčasťou ich výrazu. Starého psa nenaučíš nové triky. Platí to aj v prípade novinky Delta Machine.

Iba ďalší album

Ben Hillier a Flood. Dve mená, ktoré pozná každý znalec Depeche Mode. Flood so skupinou spolupracoval už v osemdesiatych rokoch a Hillier na posledných dvoch albumoch. Osvedčený tím uzavrel fotograf Anton Corbijn, ktorý by pokojne mohol byť štvrtým členom kapely. S kultom Depeche Mode je spojený už od ich začiatku a sám vytváral atmosféru čierneho sveta anglickej trojice.

Správy o tom, že Delta Machine má znieť ako najslávnejšie dosky zo začiatku deväťdesiatych rokov, vyvolali obrovské očakávania. Prvý singel Angel vypustila skupina nečakane na tlačovej konferencii v Paríži. Analógové elektronické zvuky, Goreho skreslená bluesová gitara a Gahanov precítený vokál predpovedali veľkú hudobnú udalosť. Nestalo sa. Delta Machine nie je zlomovým albumom jednej z najväčších kapiel súčasnosti. Je to iba ďalší album Depeche Mode. So všetkým, čo k tomu patrí. No aj tí najoddanejší "depešáci“ na ňom budú dlho hľadať aspoň jednu skladbu, ktorá by obstála v súboji s klenotmi z nahrávky Songs of Faith and Devotion. Práve k tomuto albumu totiž kapela najčastejšie prirovnávala svoju novinku.

Značka, ktorá predá aj priemerné nápady

Hudba Depeche Mode nikdy nestála na komplikovaných aranžmánoch a strhujúcich inštrumentálnych výkonoch. Melódia, text, atmosféra. To sú tri tromfy, ktorými anglická trojica spoľahlivo odrovnávala obrovské zástupy vykrádačov ich rukopisu.

Autorstvo všetkých skladieb donedávna patrilo iba Goremu, no na albume Playing the Angel z roku 2005 sa k nemu pridal aj Dave Gahan. Jeho sólové albumy svedčia o tom, že má talent skladať silné skladby. Pri Martinovi Gorem by sa však stratil aj ten najvýraznejší autor. Aj majster melódie a atmosféry má však na Delta Machine jeden veľký problém. Nápady.

Ani prepracovaná produkcia a intenzívna elektronika nedokážu zakryť priemernosť nového materiálu. Ak by ho nahrala iná kapela, zrejme by zapadol prachom. Výber singlov bol teda v prípade Delta Machine mimoriadne efektný. Skladby Angel a Heaven totiž na očakávanej novinke fungujú najlepšie. Majú silu a neznejú unavene ako zvyšok platne. Depeche Mode sú však značkou, ktorá predáva. Počas veľkého turné k najnovšiemu albumu sa zastavia aj v Bratislave, kde ich budú čakať tisíce oddaných fanúšikov. Sklamanie z novinky Delta Machine sa vytratí vo chvíli, keď zaznejú prvé tóny jednej zo skladieb starej "depešáckej“ éry. Skutočné legendy nepotrebujú glorifikáciu.

Depeche Mode: Delta Machine, Sony Music 2013
Delta Machine Depeche Mode Depeche Mode: Delta Machine, Sony Music 2013

Hodnotenie Pravdy:
3 hviezdičky z 5

3 debata chyba