Šanca pre talentovaných hudobníkov

Štipendium až do výšky 150-tisíc libier (asi 176-tisíc eur) a šancu zahrať si s prestížnym Royal Philharmonic Orchestra môžu získať chlapci, ktorí hrajú na sláčikové nástroje. Ponúka im to medzinárodná súťaž Whitgift International Music Competition, do ktorej sa môžu prihlásiť do 1. mája.

10.04.2013 14:00
debata

Súťaž prebieha v troch kategóriách. V prvej sú hudobníci, ktorí budú mať 1. septembra 2013 dvanásť alebo trinásť rokov, druhá je určená hudobníkom vo veku 14 a 15 rokov a tretia kategória je ohraničená vekom 16 a 17 rokov. Hudobníci sa môžu prihlásiť so svojimi sólovými vystúpeniami, ktoré zavesia na videoportál youtube.com. Vystúpenie musí byť nahraté naživo a nesmie byť zostrihané.

Príspevky bude posudzovať porota, v ktorej zasadne Remus Azoitei, profesor z Royal Academy of Music, čelista a bývalý víťaz súťaže BBC Mladý hudobník roka Guy Johnston, spisovateľka a novinárka Jessica Duchenová či zakladateľka súťaže a Rosanna Whitfieldová. Hudobníkov, ktorí postúpia do užšieho výberu, pozvú do Londýna, kde od 29. júna do 3. júla zahrajú pred porotou naživo. Porota následne vyberie finalistov a 3. júla vyhlási víťaza.

Trojica víťazov získa možnosť študovať na Whitgift School v South Croydone a štipendium v hodnote až do 150-tisíc libier. Škola, ktorú založili už v roku 1596, má navyše silné väzby na Royal Philharmonic Orchestra a jej študenti s ním často vystupujú. Vystúpenie s týmto orchestrom je aj súčasťou hlavnej výhry. Prihlasovacie formuláre a ďalšie informácie nájdu záujemcovia na www.whitgift.co.uk/wimc.

debata chyba