Adriena Bartošová siahla po evergreenoch

Prvý album nahrala pred viac ako dvadsiatimi rokmi a je považovaná za džezovú stálicu našej scény. Adriena Bartošová sa napriek tomu nepovažuje za klasickú džezovú speváčku a tvrdí, že vďaka kombinácii viacerých žánrov má špecifické publikum. To určite poteší správa o jej novom albume.

01.05.2013 12:00
Adriena Bartosova Foto:
Adriena Bartošová vydala nový album s názvom Softly.
debata

Pred časom vám vyšiel nový album Softly. Čo vás inšpirovalo pri jeho tvorbe?
Softly je na rozdiel od mojich predchádzajúcich albumov menej autorské cédečko, inšpirovala ma najmä spolupráca s Gabom Jonášom. Jeho mimoriadna tvorivosť a radosť z hrania sú až nákazlivé a spolupráca s ním a ďalšími džezmenmi ma inšpirovali preniesť tento pocit aj na svoj nový album s džezovou náladou. Vďaka gitarám Ďurka Buriana sú viaceré skladby svieže, s nádychom latino, respektíve bossanovy.

Takže neobsahuje vaše vlastné skladby?
Cédečko obsahuje štyri moje autorské skladby, ale zložené je najmä z výberu známych džezových štandardov, z džezovej klenotnice vzácnych skvostov. Väčšina džezmenov svoj repertoár zložený prevažne aj z džezových štandardov aranžérsky spestruje, takže každé predvedenie má v sebe niečo jedinečné. Vybrala som si zopár takýchto evergreenov, ale hľadala som aj skladby z mojej tvorby, ktoré by bolo možné s týmito evergreenmi skombinovať.

Ako ste postupovali pri výbere skladieb?
Chcela som mať ten album čo najpestrejší. Tiež som si uvedomila, že moje staršie džezové nahrávky nemali v minulosti šancu uzrieť svetlo sveta, tak som spravila výber aj z nich a zaradila som na Softly aj veci, ktoré som už mala nahraté dávnejšie. K pestrosti prispieva aj to, že album obsahuje širokú paletu vynikajúcich džezmenov. Okrem toho sme väčšinu nahrávali spôsobom bežným v džezovej hudbe – hudba aj spev naraz. Čím je nahrávka autentickejšia, tým je cennejšia.

Prvý album ste vydali už v roku 1991. Ako sa podľa vás od tých čias zmenil fanúšik džezu?
Nedovolím si posúdiť, ako sa mení džezový fanúšik, lebo som vždy mala svoje špecifické publikum a repertoár, kde polovica skladieb bola možno viac džezová a polovicu tvorili moje autorské veci, ktoré dostávali rôzne názvy ako popdžez, nudžez, takže som nepatrila k typickým džezovým interpretom. V každom prípade je v súčasnosti dôležité, že existuje džezové publikum a že si vás aj pri menšinových žánroch poslucháč sám nájde.

Ako to myslíte?
Robím žáner, kde nie je žiadne veľké promotion, žiadne kampane a propagácia a vážim si, keď niekto nájde pozvánku alebo malý plagátik a príde na koncert. Dnes je náročné zaplniť sálu, ak nie ste na obrovských pútačoch a na prvej strane bulvárnych časopisov. Preto ma teší, že ľudí napriek tomuto moja hudba zaujíma.

Plánujete k Softly aj koncertnú šnúru?
Album som začala robiť koncom leta a doteraz som bola príliš zaneprázdnená, takže som pravdupovediac ani nemala čas premýšľať nad koncertnou šnúrou. Samozrejme, koncerty hrám, napríklad v máji ich bude pomerne dosť, i keď nepôjde vyslovene o prezentáciu nového albumu, hoci pesničky z neho si neodpustím.

Po albume džezových evergreenov máte ešte svoje nesplnené hudobné plány?
Rada by som teraz čo najviac koncertovala, a tak prezentovala nové cédečko a taktiež niekedy v blízkej budúcnosti nahrala cédečko džezových balád. Snov mám ešte oveľa viac, ale keďže nemám okolo seba bežný tím ľudí, čo sa stará o manažment, produkciu, aranžmány, propagáciu a tak ďalej, tak je náročné nájsť si čas a energiu na toto všetko aj samotnú hudbu.

debata chyba