Wilsonic privíta aj My Bloody Valentine

Hudobný návrat roka - hlásali novinové titulky v novembri, keď spevák a gitarista írskej alternatívnej ikony My Bloody Valentine Kevin Shields, vyhlásil, že kapela plánuje vydať nový album. Svoju platňu m b v, ktorá je iba jej treťou štúdiovkou v poradí, vydala skupina vo februári - po 22-ročnej prestávke. Ako znie naživo, sa budú môcť presvedčiť aj jej slovenskí fanúšikovia. Kapela bude totiž jedným z headlinerov bratislavského festivalu Wilsonic.

13.05.2013 17:52
my bloody valentine Foto:
Na nový album My Bloody Valentine sa čakalo viac ako dvadsať rokov plných sľubov, rozchodov i comebackov.
debata

„Za svoje modly ich vyhlasujú post-rockoví giganti ako Sigur Rós a Mogwai, psychedelickí chameleóni Primal Scream, štadiónové hviezdy The Chemical Brothers a o nič menej kultoví Boards Of Canada,“ píšu organizátori Wilsonicu. „Kapela nikdy nedosiahla veľký komerčný úspech a aj napriek tomu svojimi prvými dvoma albumami a hŕstkou EP-čiek zamiešala karty až do tej miery, že je jej vplyv na modernú gitarovú a elektronickú hudbu je jasne čitateľný aj o tri dekády neskôr,“ dodávajú.

„My Bloody Valentine nestratili nič zo svojho majstrovstva, ktorým si vybudovali meno v žánri zvanom shoegaze. Ten je pomenovaný podľa toho, že hudobníci v ňom používajú toľko gitarových efektov, že ich pri svojich nohách musia neustále kontrolovať, a preto sa akoby cez koncert iba ,pozerali na topánky,“ napísala v recenzii na nový album Pravda.

Okrem My Bloody Valentine na Wilsonicu zahrajú aj britské duo Underworld, ktoré zviditeľnila aj skladba z filmu Trainspotting, nemecké elektronické duo Modeselektor, dánsky hudobník Trentemøller, ktorý spolupracoval aj s Depeche Mode či Davidom Lynchom, a príde aj výstredný americký „acid-punkový raper“ Mykki Blanco.

Wilsonic sa bude tento rok konať od 7. do 8. júna v novom areáli Divoká voda v Čunove.

debata chyba