Jacksonov slávny tanec "moonwalk" oslavuje tridsiatku

Okrem slávnych hitov, prepracovaných videoklipov či typických módnych doplnkov je s hudobnou kariérou amerického speváka Michaela Jacksona úzko späté aj jeho tanečné umenie. Predovšetkým legendárna technika nazvaná "moonwalk" (mesačná chôdza), ktorú po prvýkrát predviedol pred 30 rokmi, 16. mája 1983. Stalo sa tak v televíznom prenose na počesť štvrťstoročia od založenia nahrávacej spoločnosti Motown Records.

16.05.2013 07:00
Jackson Michael Moonwalk Foto:
Tanec "Moonwalk" k Michaelovi Jacksonovi patril rovnako neodmysliteľne, ako jeho hudobné hity.
debata

V relácii s názvom Motown 25: Yesterday, Today, Forever vystupovala plejáda hviezd. Bol to však práve Jackson, ktorého pri obrazovkách s úžasom sledovalo 50 miliónov Američanov. Pri piesni Billie Jean z albumu Thriller (1982) totiž prvýkrát predviedol krok, ktorý vyzeral, ako by sa pohyboval po povrchu Mesiaca.

Pozrite si video z vystúpenia, na ktorom Michael Jackson po prvý raz predstavil "moonwalk"!

Odvtedy ho s väčším či menším úspechom – aj za cenu úrazov – napodobňuje rad nasledovníkov. Mesačná chôdza bola novinkou pre televízne publikum, tanečnú techniku však už dobre poznali niektorí neznámi tanečníci z ulice. Jacksona ju údajne naučil choreograf Jeffrey Daniels. „Moonwalk spočíva v chôdzi s pocitom, že krajina pod tebou ustupuje a ak to dokážeš tak, že to nevyzerá ako ilúzia, tak sa ti to podarilo,“ vysvetlil Daniels. Podľa neho sa Jackson potom rozhodol pre pomenovanie mesačná chôdza, hoci v uliciach sa vžil skôr termín „backslide“ (spätný sklz).

Inšpiráciou mohla byť Jacksonovi tiež legenda svetovej pantomímy – Marcel Marceau, ktorého kráľ popu veľmi obdivoval a spolupracoval s ním.

debata chyba