Zdeněk Rytíř dával pesničkám dušu

Mnoho z hviezd československej populárnej hudby vďačí za úspech aj jeho textom. Slová Zděnka Rytířa si dodnes pospevuje niekoľko generácii fanúšikov domácej scény rozličných žánrov, či už ide o rock, blues, country alebo pop. Talentovaný textár a hudobník zomrel v pražskej nemocnici vo veku 69 rokov. Dôvodom jeho smrti bolo zlyhanie srdca.

02.10.2013 11:53
web Rytir Foto:
Zdeněk Rytíř
debata (2)

So zmyslom a bez plytkosti

Počas svojej kariéry zložil desiatky hitov a k jeho spolupracovníkom patrili Karel Gott, Olympic, Lenka Filipová alebo Michal Tučný. Začínal však ako hudobník. Rodák z Tábora sa poézii a hre na basgitaru a ústnu harmoniku začal venovať počas štúdií angličtiny a japončiny na Karlovej univerzite. Neskôr sa stal profesionálnym hudobníkom v skupine Mefisto a Golden Kids.

„V roku 1965 sa vynoril v Rokoku a od tej doby ma sprevádzal,“ spomína na stránke idnes.cz Marta Kubišová. „Bol to úžasný človek, skvelý, renesančný. Mohli ste sa s ním porozprávať o čomkoľvek, dokonca sme spolu v rovnakú dobu študovali exotické jazyky.“ Pre speváčku napísal texty napríklad k skladbám Ring-o-Ding alebo Tajga blues 1969, ktorá odrážala autorove pocity z príchodu vojsk Varšavskej zmluvy na územie Československa. V rovnakej dobe spolupracoval aj s Václavom Neckářom. (Ša-la-la-la-li, Nautilus, Suzanne) alebo Helenou Vondráčkovou (Strejček Charlie).

Jeho rozbiehajúcu sa kariéru nezastavila ani normalizácia. V prvej polovici 70. rokov otextoval niekoľko šansónov Hany Hegerovej a pokračoval aj s tvorbou pre Václava Neckářa. Svoj talent prispôsobiť slová konkrétnemu interpretovi a takým spôsobom, aby nestratili na výpovednej hodnote, preukázal aj v neskoršom období. Skladby na albumoch Motorest a Exploduj na prelome sedemdesiatych a osemdesiatych rokov spravili hviezdu z rockerky Petry Janů. Ako sa speváčka vyjadrila pre českú stránku lidovky.cz, aj to je dôvod prečo na Rytířa bude vždy spomínať s láskou a radosťou. „Mal charakteristický rukopis, nepísal nič plytké, vždy to malo zmysel,“ hovorí.

Olympic aj Včielka Mája

Na rockovej vlne pokračoval Rytíř aj vďaka spolupráci s kapelou Olympic, pre ktorých napísal tri na seba nadväzujúce albumy Prázdniny na zemi, Ulice a Laboratoř. Svoju univerzálnosť potvrdil obrovským popovým hitom Zvonky štěstí v duete Karla Gotta a Darinky Rolincovej. Kráľ českého popu sa prezentoval aj s ďalšími z jeho textov Zůstanu svůj, To musím zvládnout sám alebo nezabudnuteľnou Včielkou Májou.

Dôležitým bodom jeho kariéry bola spoločná tvorba s Michalom Tučným v kapele Tučňáci. Krásne slová v Tam u nebeských bran mnohí prisudzujú Tučnému, pravdou však je, že rovnako ako za známymi pesničkami Báječná ženská, Snídaně v trávě, Pověste ho vejš alebo Poslední kovboj stojí práve Rytíř. Texty pro Tučného vyšli knižne ako Písničky pro posledního kovboje. Okrem písania sa Rytíř občasne venoval hudobnej produkcii. Tvoriť neprestal ani v posledných rokoch, ako spomína Kubišová na idnes.cz, ešte pred nedávnom jej sľuboval nové skladby.

Textár, akých je v našich končinách skutočne len málo, trpel dlhodobo problémami s dýchaním. Pred pár mesiacmi dokonca českými médiami preletela správa, že zomrel. Na rozdiel od tejto fámy, je však tentoraz jeho odchod skutočný. Zostalo po ňom množstvo hodnotných textov.

Zdeněk Rytíř sa narodil 11. apríla 1944 v Tábore a spočiatku pôsobil predovšetkým ako hudobník. Hral napríklad v skupinách Karkulka, Mefisto, Blue Five, či Golden Kids. Jeho najväčším vzorom v začiatkoch textárskej kariéry bol Bob Dylan, pričom niektoré z jeho piesní aj voľne preložil do češtiny. K najvýznamnejším etapám jeho tvorby patrila spolupráca so spomínaným Václavom Neckářom a jeho skupinou Bacily, podieľal sa napríklad na ich albume Planetárium (1977) alebo trilógii Příběhy, písně a balady (1982 – 1983).

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Zdeněk Rytíř #Karel Gott #Olympic #textár #texty piesní