Skladateľské esá predstaví festival Quasars Ensemble v Košiciach

Festival klasickej hudby Quasars Ensemble & Košice, ktorého 4.ročník sa v piatok začína, privíta dvojicu svetových umelcov. Prvou hviezdou je Toshio Hosokawa - v súčasnosti najvýznamnejší japonský skladateľ.

18.10.2013 05:00
web KOSICE Foto:
Toshio Hosokawa
debata

Rodák z Hirošimy, ktorý študoval v Berlíne, spája vo svojej tvorbe svet európskej hudobnej avantgardy s exotickými vplyvmi japonskej kultúry. Netají fascináciu prírodou a jej živlami. Hosokawovo dielo predstaví už dnes úvodný koncert festivalu.

Druhou skladateľskou hviezdou festivalu je švajčiarsky autor Michael Jarrell. Je skladateľom dialógu medzi sólovým nástrojom a sprevádzajúcim médiom. Jeho hudba je sprostredkovateľom medzi zvukom, tónom, akordom či figúrou a ich echom. „Všetko vychádza z najhlbšieho vnútra, pretavené do zložitej, ale brilantne prehľadnej hudobnej štruktúry. Prelína sa svet duchovna a mystiky s priamočiarou dynamickou energiou,“ píše sa v tlačovej správe festivalu. Obaja skladatelia – Toshio Hosokawa i Michael Jarell sa zúčastnia aj na nácviku svojich skladieb, takže ich predstavenia budú autentické. A rozhovory s oboma výnimočnými tvorcami otvoria ich koncerty.

Do utorka 22. októbra predstaví sedem koncertov okrem spomínanej vzácnej dvojice aj ďalšie významné osobnosti súčasnej hudby: Luciano Berio, Bruno Mantovani a Johannes Maria Staudt. Košických skladateľov na festivale reprezentujú Norbert Bodnár a Ivan Buffa.

Výnimočnou osobnosťou 4.¤ročníka festivalu klasickej hudby bude Mayumi Miyata, ktorá Košičanom predstaví tradičný japonský hudobný nástroj shô. Prvýkrát si budú môcť exotický nástroj návštevníci vychutnať na koncerte aj sa s ním bližšie zoznámiť na workshopoch.

debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #Quasars Ensemble #Toshio Hosokawa