Vydražili husle, ktoré hrali pasažierom potápajúceho sa Titanicu

Keď sa majestátny Titanic 15. apríla 1912 potápal, kapelník Wallace Hartley stál aj so svojimi muzikantmi na palube a hral zúfalým pasažierom, aby aspoň takto spríjemnil posledné chvíle ich života. Hartleyove husle však nezostali ležať spolu s vrakom lode na dne mora. Na víkendovej aukcii sa v Británii vydražili za 900-tisíc libier, čiže zhruba 1,065 milióna eur.

21.10.2013 07:00
Britain Titanic Violin Foto:
Husle z Titanicu vydražili za viac ako 1 milión eur.
debata

O autenticite huslí sa viedla dlhá polemika. Aukčný dom Henry Aldridge & Son mohol s istotou vyhlásiť, že ide o Hartleyove husle z Titanicu až po siedmich rokoch expertíz. Potvrdilo sa totiž, že drevo nástroja ešte stále obsahuje mikročastice morskej vody.

Kapelník husle dostal v roku 1880 od svojej snúbenice Marie Robinsonovej. Keď sa po tragédii našli plávajúce na vodnej hladine, Robinsonová ich dostala naspäť. Hoci sa s nástrojom spája zaujímavá história, svoju pôvodnú úlohu už neplní. Slaná voda sa podpísala na tom, že dnes už husle nehrajú. Aj preto je suma, za ktorú si ich cez víkend vydražil anonymný kupec, považovaná za prekvapujúcu. Odhady počítali s niekoľkonásobne nižšou sumou. Navyše ide tiež o historicky najdrahší predmet z Titanicu, aký sa kedy predal na verejnej dražbe.

debata chyba
Viac na túto tému: #dražba #Titanic #husle