V Redute odznejú organové recitály

Slovenská filharmónia pokračuje aj v tejto koncertnej sezóne v sérii organových recitálov. Vo vybrané nedeľné popoludnia sa v rámci nich na štyroch koncertoch predstavia poprední domáci i zahraniční organoví interpreti- Jaroslav Tůma, Bernhard Haas, Roman Perucki a Bernadetta Šuňavská.

24.10.2013 12:57
BHS, reduta Foto:
Veľkú koncertnú sálu v Redute zdobí od poslednej rekonštrukcie impozantný organ. Odznejú na ňom aj pripravované organové recitály v podaní popredných interpretov zo Slovenska aj zahraničia.
debata

Ako ďalej informovala tlačová tajomníčka Slovenskej filharmónie Martina Tolstova, prvý z koncertov je na programe už túto nedeľu 27. októbra popoludní o 16:00. V koncertnej sieni Slovenskej filharmónie v bratislavskej Redute sa predstaví známy český organový improvizátor, skladateľ a pedagóg Jaroslava Tůma.

Publikum prvého zo série organových koncertov čakajú skladby od Bacha, Widora, Bellu a Ebena. Popri dielach vrcholných tvorcov európskej organovej hudby tak zaznejú aj najznámejšie opusy slovenskej a českej tvorby pre tento kráľovský nástroj, ako Bellova Fantázia – sonáta a Ebenova Nedeľná hudba, dodala Tolstova.

Novým organom sa Koncertná sieň Slovenskej filharmónie môže popýšiť od 20. mája 2012. Jeho zhotoviteľom je rakúska firma Rieger Orgelbau GmbH, ktorej nástroje sa nachádzajú napríklad v Dóme sv. Štefana a Musikverein vo Viedni, či v koncertnej sieni Parížskeho konzervatória. Organ v sídle filharmonikov má 66 registrov a tri manuály, čím sa radí medzi najväčšie píšťalové organy na Slovensku.

debata chyba
Viac na túto tému: #organ #Slovenská filharmónia #Reduta