Zomrel slávny hudobník Lou Reed

Preslávil sa hudobným projektom Velvet Underground, za ktorým stál Andy Warhol, ale najväčšie hity zložil počas svojej sólovej tvorby. Patrí medzi ne napríklad Perfect Day, alebo Walk on the Wild Side.

27.10.2013 19:24
LOU REED 7-4-7 LESLIE45 of... Foto:
Lou Reed vystúpil minulý rok aj na festivale Pohoda.
debata (3)

Dohady okolo úmrtia 71-ročného hudobníka sa na internete začali šíriť už v druhej polovici októbra, hudobníkovi zástupcovia ich však v piatok popreli. V nedeľu večer správu o jeho smrti vydal na svojich internetových stránkach prestížny hudobný magazín Rolling Stone.

Lou Reedov stav bol kritický po operácii pečene, ktorú prekonal v apríli. Dôvod jeho smrti však zatiaľ nie je známy.

Lewis Allan Reed sa narodil 2. marca 1942 v americkom Brooklyne. Ako 22-ročný sa presťahoval do New York City, kde pracoval ako skladateľ pre nahrávaciu spoločnosť Pickwick. Tam sa zoznámil aj s waleským muzikantom Johnom Caleom, s ktorým založil skupinu The Primitives.

Avantgardný prísup k populárnej hudbe zaujal aj Andyho Warhola. Rozhodol sa integrovať mladých muzikantov do svojich projektov. Pod jeho vedením vznikli Velvet Underground, ktorých album The Velvet Underground & Nico patrí podľa mnohých ankiet medzi najunikátnejšie albumy minulého storočia. V deväťdesiatych rokoch skupinu tiež uviedli do Rokenrolovej siene slávy.

Reed opustil formáciu v roku 1970 a vydal sa na sólovú dráhu, počas ktorej vydal až 22 štúdiových albumov. Na niekoľkých svojich nahrávkach spolupracoval aj s Davidom Bowiem. Pred dvoma rokmi strhol na seba pozornosť albumom s rockovou kapelou Metallica.

Slovenskí fanúškovia ho mohli vidieťv aj naživo, minulý rok vystúpil na festivale Bažant Pohoda.

Prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter vzdali Reedovi hold mnohé osobnosti ako napríklad Salman Rushdie, Ricky Gervais, Iggy Pop, Ryan Adams či Elijah Wood.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Lou Reed #Velvet underground #Perfect Day