Hvorecký, Nietzsche a Wagner vo filharmónii

V Malej sále Slovenskej filharmónie bude v utorok 26. novembra úvodný koncert nového cyklu Hudba a slovo. Na programe sú diela dvoch velikánov nemeckej kultúry – Friedricha Nietzscheho a Richarda Wagnera, ktorého 200. výročie narodenia si pripomíname práve v tomto roku.

26.11.2013 09:00
Michal Hvorecký Foto:
Michal Hvorecký
debata

Nietzscheho Sonáta pre klavír in D je svedectvom skutočnosti, že veľký filozof sa venoval aj kompozičnej tvorbe. Program doplnia diela hudobného velikána Richarda Wagnera – Sonáta pre klavír As dur a jeho cyklus Piatich piesní na texty Matthildy Wesendonckovej – Wesendonck Lieder WWV91, ktorý zaznie v interpretácii mezzosopranistky Evy Garajovej.

Klavírne diela uvedie slovenský umelec Marcel Štefko. Spisovateľ Michal Hvorecký, dôverný znalec nemeckej literárnej spisby, doplní program čítaním ukážok z literárneho diela oboch autorov.

"Wagnerovu tvorbu považujem za zdroj nekonečnej inšpirácie. Ako umelec bol nepochybne jednou z prelomových osobností ľudských dejín. Preto zacitujem aj z viacerých jeho mimoriadne zábavných a podnetných listov o láske, hudbe a vlastnej genialite. Budem čítať, čo o ňom napísali klasici ako Friedrich Nietzsche alebo Thomas Mann, ale aj americká rockerka Patti Smithová alebo francúzsky škandalista Michel Houllebecq,“ hovorí Michal Hvorecký.

V programovej ponuke 65. sezóny sú pripravené štyri koncerty tohto cyklu, ďalšie sa uskutočnia – 14. januára, 11. marca a 13. mája.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenská filharmónia #Michal Hvorecký #Richard Wagner