Zomrel skladateľ Wojciech Kilar, komponoval pre Polanského aj Coppolu

Po dlhej chorobe v Katoviciach zomrel významný poľský hudobný skladateľ Wojciech Kilar. Umelec, ktorý skonal vo veku 81 rokov, sa preslávil desiatkami inštrumentálnych aj orchestrálnych skladieb, hudbu skomponoval napríklad aj do oscarovej snímky režiséra Romana Polanského Pianista. O jeho smrti informovala agentúra PAP.

29.12.2013 15:55
Wojciech Kilar Foto:
Skladateľ a klavírny virtuóz Wojciech Kilar zložil hudbu aj do oscarovej snímky Pianista.
debata

Kilar sa narodil v roku 1932 v meste Ľvov, jeho otec bol lekár a matka divadelná herečka. Hudbu študoval v najlepších školách v Poľsku – v Krakove aj v Katoviciach, ktoré sa stali jeho domovom po väčšinu života. Vzdelanie si doplnil aj v Paríži, kde ho učila komponovať známa skladateľka a pianistka Nadia Boulangerová. V 60. rokoch patril k najvýraznejším predstaviteľom poľskej avantgardy, v roku 1977 patril k zakladajúcim členom Spoločnosti Karola Szymanowského v Zakopanom.

Už od konca 50. rokov sa Kilar venoval aj filmovej hudbe, spolu ju vytvoril pre viac ako 160 snímok, najznámejšími z nich boli filmy Romana Polanského Smrť a dievča (1980), Deviata brána (1999) a Pianista (2002) či Dracula (1992) Francisa Forda Coppolu. Medzi jeho poslednými dielami pre film bola aj hudba k snímke Čierne slnko (2007) Krzysztofa Zanussiho a k hollywoodskemu trileru Noc patrí nám (2007) režiséra Jamesa Graya.

Muzikológovia si na Kilarovej tvorbe cenili predovšetkým jeho orchestrálne opusy. Patrí k nim aj takzvaná Septembrová symfónia venovaná pamiatke obetí z 11. septembra 2001. Kilar bol nositeľom najvyššieho poľského štátneho vyznamenania Radu bielej orlice.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #úmrtie #Wojciech Kilar #hudobný skladateľ #Pianista #Dracula #Deviata brána