Do Bratislavy prídu Depeche Mode aj Morricone

Koncerty medzinárodných hviezd naberú v najbližších týždňoch na intenzite. Po slabšom období okolo Vianoc čaká  aj na Slovensku priaznivcov populárnej hudby niekoľko zaujímavých vystúpení a na veľké mená nie je potrebné čakať až do festivalovej sezóny.

14.01.2014 09:00
Depeche Mode, Dave Gahan Foto:
Depeche Mode prídu opäť do Bratislavy v rámci turné  The Delta Machine Tour. Odohrajú  však iné skladby.
debata

Depeche Mode potvrdzujú, že na Slovensko sa oplatí  prísť aj viackrát. Ich druhý bratislav­ský koncert v rámci aktuálneho The Delta Machine Tour odohrajú päťnásobní držitelia Grammy 6. februára. Rozdielov medzi ich posledným vystúpením v máji minulého roka bude viacero.    

Tentoraz sa formácia na čele s Daveom Gahanom predstaví na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu, takže pôjde o ich prvý halový koncert u nás. Dosiaľ ich na predošlých troch vystúpeniach mohli fanúšikovia vzhliadnuť jedine na futbalovom štadióne. V uzatvorenom priestore môže takto viac vyniknúť vizuálna šou. Koncert sa okrem iného bude líšiť aj výberom skladieb, ktoré Depeche Mode odohrajú.

Rovnako vo februári, konkrétne 17., sa vrátia do Bratislavy One Republic. Pop-rocková kapela z Colorada pred piatimi rokmi na Slovensku predskakovala Lennymu Kravitzovi, tentoraz vystúpi samostatne. Pätica, ktorá sa preslávila už svojím prvým singlom Apologize z debutového albumu Dreaming Out Loud (2007), dobyla singlové rebríčky v Kanade, Nemecku či Austrálii. Za tento hit získali hudobníci aj nomináciu na Grammy. V Bratislave okrem singlov ako Stop And Stare, All the Right Moves, Secrets či Good Life predstavia primárne novinky z tretieho počinu s názvom Native (2013).   Z USA sa dostaví aj formácia Steel Panther. V bratislavskom klube MMC vystúpi zostava známa predovšetkým vďaka parodovaniu metalových kapiel 1. marca.

Repete na Slovensku si dá tiež Anna Calvi. Po premiére na festivale Pohoda v roku 2012 vystúpi charizmatická spe­váčka v Bratislave, kde predstaví nový al­bum One Breath (2013).

Jednou z najväčších koncertných udalostí roka by však mal byť 5. apríla podľa predpokladov Ennio Morricone na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu. Taliansky skladateľ filmovej hudby má na konte okrem iných ocenení aj Oscara za celoživotné dielo a jeho hudbu mohli diváci počuť vo viac ako 500 filmoch a seriáloch. Medzi tie najvýznamnejšie patrí práve jeho spolupráca s režisérom Sergiom Leonem v snímkach ako Vtedy na západe, Pre hrsť dolárov či Dobrý, zlý a škaredý. Osemdesiatpäťročný hudobník vystúpi v Bratislave v pozícii dirigenta orchestra.

Ďalej zo známych mien vystúpi 5. mája v Bratislave aj Peter Gabriel. Niekdajší člen Genesis vyrazil na turné Back to Front pri príležitosti 25. výročia vydania svojho albumu So (1986). Slovenským fanúšikom sa predstaví rovnako ako Morricone na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu.

Návrat ku koreňom hlásia aj art-rockoví Yes. Britská skupina predstaví slovenským fanúšikom  31. mája v bratislavskom NTC v plnej dĺžke tri svoje albumy, a to The Yes Album (1971), Close to the Edge (1972) a Going for the One (1977).

Komu sa známych interpretov na Slovensku máli, môže vyraziť aj za hranice. Praha aj Viedeň budú počas jari koncertnou zastávkou najmä aktuálnych hviezd. V hlavných mestách našich susedov vystúpi Justin Timberlake, Robbie Williams, Miley Cyrus aj Pearl Jam. Špeciálny koncert "na vyžiadanie“ odohrá 9. júla vo Viedni Metallica.  O skladbách, ktoré kapela na koncerte zahrá, totiž rozhodujú fanúšikovia hlasovaním na internete.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koncerty #Depeche Mode #Ennio Morricone