Aj mŕtve kapely môžu znieť živo

Nazývajú sa virtuálnou či hibernujúcou skupinou. Aktívne nehrajú už viac ako dekádu, napriek tomu slovenská trojica Nylon Union nadväzuje na svoj štrnásťročný EP debut prvým plnohodnotným albumom. Volá sa Sine Sine a je evidentné, že čas v ňom nehrá dôležitú rolu.

24.02.2014 13:43
debata
Nylon Union: Sine Sine Foto: Deadred/Wegart, 2013
Nylon Union Nylon Union: Sine Sine

Nylon Union vznikli v Bratislave na prelome tisícročí. Ich spomínané EP Oxeyed odštartovalo edičnú činnosť jedného z najvýznamnejších slovenských vydavateľov nezávislej hudby – vydavateľstva Deadred – a všimol si ho dokonca aj legendárny dídžej britského rádia BBC Radio 1 John Peel. Spevák a skladateľ kapely Richard Imrich po rokoch koncertovania odišiel do zahraničia a kapela svoj plánovaný a rozrobený album takpovediac odložila do zásuvky.

Kým gitarová scéna je u nás z veľkej časti ovplyvnená tým, čo sa na Britských ostrovoch odohralo v prvých rokoch nášho storočia, Nylon Union siahajú hlbšie. Dôležitým v tomto ohľade je termín shoegaze, žáner, ktorý opisuje gitarové kapely, ktorých hlavným motívom je utopený spev a hlučná, s väzbou hraničiaca, gitarová hra. Tento žáner je mimochodom pomenovaný po gitaristoch, ktorí sa stále pozerajú na svoje "topánky“ pri hraní, keďže kontrolujú efektové škatuľky pri nohách.

Nylon Union v roku 2011

A práve niekde na osi medzi shoegazom raných 90. rokov a módnym britpopom ich polovice, teda niekde medzi My Bloody Valentine, Ride a skorých Oasis zapadá aj Sine Sine. Jeho načasovanie je také výborné, že na túto scénu sa po rokoch opäť upriamila pozornosť a chytila druhý dych. Starý materiál na albume Sine Sine má čerstvý zvuk, znie, ako by ho hudobníci nahrali včera a skladby držia spolu. Ich aranžmány nie sú prehnane veľkolepé, Nylon Union skôr hľadajú kompromis medzi gitarovými plochami a priamočiarym živým zvukom postavenom na jednoduchom základe bicie-basa-gitara. Nylon Union sa melódiami pohybujú skoro až v popových vodách, ktoré sú naschvál "pošpinené“ garážovou gitarou a, naopak, zjemnené subtílnymi vokálmi Richarda Imricha. V posledných sekundách platne príde k zaujímavému momentu, keď sa štúdiová nahrávka postupne zmení v živú, nahranú v klube Ponorka v Kežmarku v roku 2002 na poslednom oficiálnom koncerte kapely pred dlhou pauzou. Ide o sympatický moment prelínania minulosti so súčasnosťou. Teda medzi časom, keď žila kapela, a časom, keď konečne ožil ich album.

Hodnotenie Pravdy: 4 hviezdičky z 5

Nylon Union: Sine Sine
Deadred/Wegart, 2013

Hudobné novinky

FVLCRVM: Notch EP
Gergaz, 2014

Zatiaľ čo Pišta Kráľovič je skôr známy ako frontman kapely The Uniques, respektíve ich nástupcov Nvmeri, s elektronikou pracuje aj sólovo. Pod pseudonymom FVLCRVM vydáva pod slovenským internetovým vydavateľstvom Gergaz šesťskladbové EP Notch, ktoré má ambíciu prekračovať žánre aktuálnej elektroniky. Stiahnuť sa dá buď zadarmo, alebo za dobrovoľný poplatok.

Med: Live u Očka, 9. apríl 2011
Slnko Digital, 2014

Skupina Med, hrajúca takzvané bratislavské pesničky, existovala dlhé roky bez oficiálneho albumu. To sa zmenilo pred dvoma rokmi nahrávkou Bratislava City, ktorou zároveň ukončila činnosť. To sa medzičasom zmenilo a Med je znova na pódiách. Ukážkou, ako na nich znejú, alebo zneli v roku 2011, je aj digitálny album Live u Očka, ktorý sa dá stiahnuť zo stránky vydavateľstva Slnko Records.

Illl & Irma: Triangle EP
Soun Records, 2014

Dvojica Illl a Irma (teda Jáni Ürögi a Mária Gaspar) boli dvoma tretinami kapely Gwerkova, dnes už tvoria pod ich spoločným projektom. Po dlhohrajúcom albume, ktorý vydali pred dvoma rokmi, sa pripomínajú trojicou skladieb pod hlavičkou EP Triangle. Dvojica tvorí intímne skladby, podkreslené ambientnou atmosférou a výrazným spevom. Nahrávka vychádza pod hlavičkou žitnoostrovského vydavateľstva Soun.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hudobné novinky #hudobná recenzia #Nylon Union #virtuálna kapela