Deviaty [fjúžn] privíta aj britských Dub Pistols

Príslušníci pre našinca exotických národov v uliciach slovenských miest sú stelesnením meniaceho sa sveta. Sveta, v ktorom štátne hranice nezastavia prelínanie kultúr, zvykov či náboženstiev. Pre každého, kto tento jav nepovažuje za hrozbu, ale inšpiráciu, ktorá prebúdza jeho zvedavosť, je tu 9. ročník multikultúrneho a multižánrového bratislavského festivalu [fjúžn] - pred rokom 2011 známeho ako Týždeň nových menšín. Potrvá do 16. apríla.

10.04.2014 07:00
Dub Pistols Foto:
Dub Pistols
debata

Deviaty [fjúžn] svojim návštevníkom opäť ponúka pestrý výber koncertov, tanečných či divadelných predstavení, filmových projekcií aj diskusií súvisiacich s fúziou rozmanitých kultúrnych vplyvov. Podujatie sa začína už vo štvrtok 10. apríla a jeho ústrednou témou sú susedstvá – napokon tento rok sa festivalu vôbec po prvý raz podarí privítať hostí zo všetkých susedských štátov visegrádskej štvorky: za Českú republiku to budú divadelníci z Teatro Novogo Fronta a „tanečno-dramatická smršť“ pražskej formácie W.W.W., Poľsko budú reprezentovať muzikanti z kapely Ifi Ude. Za Maďarsko príde na festivale vystúpiť typicky atypická „fjúžnová“ speváčka Sena Dagadu – obyvateľka Budapešti pochádzajúca z Ghany.

V programe festivalu nájdete aj známu londýnsku hiphopovo-bigbeatovú zostavu Dub Pistols, ktorá odohrá svoj koncert v utorok 15. apríla v KC Dunaj. Premiéru na festivale bude mať Nedeľná paráda – komunitné multikultúrne stretnutie v priestoroch Starej tržnice. Už osvedčenými prvkami v mozaike festivalových podujatí sú, naopak, Literárny klub, Babinec či Kreatívne ráno, ktoré tentoraz ponúka stretnutie so sviežou umelkyňou Jessicou Serran. Milovníci dobrých filmov by nemali vynechať projekcie francúzsko-alžírskej snímky Moja vlasť či bulharskej komédie Misia Londýn. Viac informácií nájdete na festivalovej stránke www.fjuzn.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #festival #multikulturalizmus #[fjúžn]