Martin Valihora: Objavil som hudbu v organizovaní

Do povedomia verejnosti sa dostal ako hudobník, v posledných rokoch sa však meno Martina Valihoru spája aj s organizovaním džezových podujatí. Jedným z nich je One Day Jazz Festival, vďaka ktorému v minulosti na Slovensku vystúpili interpreti ako Chaka Khan alebo George Duke. Za svojou reputáciou nezaostáva festival ani tentoraz. V piatok v Košiciach a v sobotu v Bratislave sa predstaví napríklad inovatívny bubeník Chris Dave. "Bude to neformálna džezová párty," sľubuje Valihora.

10.04.2014 14:00
Martin Valihora Foto:
"Nakoľko džez nie je komerčná záležitosť, nemôžem len doma čakať a pozerať sa, ako sa lístky predávajú samy od seba," hovorí Martin Valihora.
debata

Ako sa z hudobníka stal organizátor?

Ten prelom neprišiel zo dňa na deň. Vlastné koncerty organizujem dlhšie, už počas mojich študentských čias na Berklee College of Music som začal privážať na Slovensko kapely a muzikantov, s ktorými som v USA fungoval, a chcel som, aby sa predstavili aj tunajšiemu publiku. K takejto väčšej výzve, festivalu, som sa odhodlal v roku 2008. Napadlo mi, že spravím jednodňové podujatie a odvtedy ho robím vždy, keď mám k dispozícii vhodného umelca. Niekedy je to viackrát do roka, inokedy len raz. Závisí to od ponuky.

Umelec je väčšinou ten kreatívny, organizátor musí byť praktický. Dá sa to skĺbiť?

Je to veľmi vyčerpávajúce. Samozrejme, keď človek stretne tých správnych ľudí, ktorí sa rozumejú „svojmu fachu“ a pomôžu mu s tými organizačnými vecami, ide to ľahšie. Festival je však postavený najmä na mne. Ja som to „médium“, ktoré má kontakty, ľahšie sa mi napríklad komunikácia s interpretom vybavuje samému, ako keby to malo ísť sprostredkovane cez ďalšie osoby. Nakoľko džez nie je komerčná záležitosť, nemôžem len doma čakať a pozerať sa, ako sa lístky predávajú samy od seba. V minulosti mi to prekážalo viac, ale najmä v poslednom období som objavil hudbu v organizovaní a čaro organizovania v hudbe. Tieto dva aspekty spájam a vždy sa teším, keď vychádzajú tak, že si nájdem čas na svoju muziku. Občas je to však náročný boj. Na podujatiach, ktoré organizujem, aj sám hrám, a chcem, aby aj to bolo na sto percent.

Účinkujúcich na festival vyberáte sám, podľa akého kľúča postupujete?

Mám dve základné podmienky. Je to o tom, čo sa páči mne. Aby som sám chcel byť v publiku a pozerať sa na daného umelca. Ďalej to musí by, samozrejme, atraktívne pre ľudí. Robili sme koncerty hudobníkov, ktorí na Slovensku dosiaľ neboli, sú to pritom všetko zaujímavé mená svetovej scény. Výhodou je, že vždy viem, do čoho idem. Viem, ako bude koncert vyzerať, pretože som daného umelca videl, prípadne sa s ním osobne poznám, alebo som ho stretával na koncertoch a festivaloch. To je výhoda.

Aký je headliner najbližšieho One Day Jazz Festivalu Chris Dave?

Spoločný menovateľ všetkých hviezd podujatia je ten, že vždy išlo o hudbu nadčasovú a kvalitnú. To platí aj o ňom. Chris Dave je aktuálne jeden z najžiadanejších umelcov v rámci súčasného džezu. Priniesol nový koncept, spôsob hry a je veľmi originálny. Preniesol R'n'B, hip-hop aj soul do džezovej hudby, čím sa mu podarilo spojiť širšie masy. Je to moderné, je to čerstvé, vkusné, osobité a energické. V rovnakom duchu sa bude niesť celý večer. Chceme, aby sa z toho stala neformálna a uvoľnená džezová párty. Bude to celé na státie, takže si ľudia môžu zatancovať. Dotkli sme sa takého „urban štýlu“, ktorý som videl napríklad v New Yorku, a verím, že zafunguje aj u nás.

Džezové publikum je veľmi špecifické…

Áno, ale ja sa práve chcem vyhnúť tým zaužívaným konvenciám. Mnoho ľudí si pod pojmom džez predstaví podujatie, na ktoré príde človek v saku a so saxofónom, aby zahral nejakú kokteilovú hudbu. Dnes to však už takto nemusí vyzerať. Je tu široké spektrum muziky, zmes rozličných štýlov, ktoré sa prepájajú a ovplyvňujú. Čo je najdôležitejšie, je tam hudobná sloboda, ktorú by som aj ja chcel zachytiť na festivale. Bol by som rád, aby One Day Jazz Festival vnímali ľudia ako značku hudobnú a nie čisto džezovú. Aby stratili tie predsudky voči džezu a spájali si ho najmä s kvalitou a super muzikou.

Máte popri organizovaní čas aj na vlastné hudobné aktivity?

Plánujem v najbližšej dobe veľa vecí. Napríklad májové turné s medzinárodným triom, ktoré okrem mňa tvorí arménsky klavirista Vardan Ovsepian a taliansky basgitarista Daniele Camarda. Na Slovensku sme už vystupovali a som rád, že sa sem vrátime. Otváram aj sezónu vo svojom klube Music Gallery u Dežmára v bratislavskom Starom Meste. Napriek tomu, že to je najmä časovo náročné, som rád, že stále nachádzam ľudí, ktorí akcie podporujú, podporujú kultúru a talent. To ma teší a povzbudzuje.

One Day Jazz Festival 2014

  • Piatok 11. apríla, Košice, Kulturpark
  • Sobota 12. apríla, Bratislava, Ateliér Babylon
  • Účinkujú:

Chris Dave so svojím projektom The Drumhedz

Eugen Vizváry s hosťom Anitou Soul a projektom, v ktorom sa vystriedajú slovenskí hudobníci ako Oskar Rózsa, Štefan a Michal Bugalovci

DJ VEC

Martin Janočko and Detská Porcia

  • Vstupenky na oba koncerty sú v predaji v sieti Predpredaj.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rozhovor #One Day Jazz Festival #Martin Valihora #Chris Dave