Na Pohodu prídu Travis aj Kelis

Keď sa 18.júla 2009 na festivale Pohoda zrútil stan tanečnej arény, následkom čoho vyhasli dva ľudské životy, bola to tragédia, na ktorú sa nezabúda. Organizátori podujatia s medzinárodným renomé si smutnú udalosť pripomenú aj tentoraz. Na trenčianskom letisku vystúpi od 10. do 12. júla päť rokov po nehode britská skupina Travis. Tá mala koncertovať práve v deň nešťastia.

23.04.2014 16:52
Britain Rockcorps Wembley Foto:
Na Pohode sa predstaví aj americká speváčka Kelis.
debata

Britpop aj r'n'b

„Travis sa chceli na festival vrátiť a je symbolické, že sa tak stane päť rokov od tejto smutnej udalosti,“ vyhlásil organizátor Michal Kaščák. Škótsku formáciu na včerajšej tlačovej konferencii spoločne s hovorcom Pohody Máriom Gešvantnerom zároveň zaradili medzi najžiadanejšie a najlepšie popové skupiny z Veľkej Británie.

Formácia Travis, ktorá vznikla už v roku 1990, sa na vrchol popularity dostala najmä vďaka albumom The Man Who (1999) a Invisible Man (2001). Obsahovali totiž také hity ako Sing, Side alebo Why Does it Always Rains on Me? Spoločne s Coldplay a Keane sa im na prelome tisícročí podarilo vytvoriť nový silný prúd britpopu, ktorý pomaly vystriedal zvučné mená predošlej éry ako Oasis či Blur. Zatiaľ posledný, siedmy, album Where You Stand vyšiel skupine v auguste minulého roku.

Ďalším novým ohláseným menom je americká speváčka Kelis. A hoci sa mená oboch hviezdnych interpretov rýmujú, spoločného v rámci hudobného zamerania nemajú veľa. Tridsaťpäťročná Američanka sa dostala do povedomia vďaka r'n'b, soulu, hip-hopu aj elektronike. Na konte má dve nominácie na Grammy a víťazstvo na BRIT Awards, NME Awards či Q Awards. Najväčší komerčný úspech dosiahla s treťou štúdiovkou Tasty (2003), na ktorej sa nachádzajú aj jej najväčšie hity Milkshake a Tricky.

Soundtrack ku Kerouacovi

Symbolickým vystúpením na tohtoročnej Pohode bude aj koncert Symfonického orchestra Ukrajinskej národnej filharmónie. Teleso pod vedením dirigenta Romana Kofmana otvorí 18. ročník vo štvrtok večer. Na festivale zahrá Obrázky z výstavy od ruského skladateľa Modesta Petroviča Musorgského a dielo ukrajinského autora Myroslava Skoryka Karpatský koncert pre orchester.

K aktuálne ohláseným menám sa pridá aj bluesman Seasick Steve. „Kto má rád beatnickú literatúru, ten by si ho nemal nechať ujsť,“ tvrdí Mário Gešvantner. „Jeho hudba by pokojne mohla byť soundtrackom ku knihám Jacka Kerouaca a iných autorov tejto generácie.“ Na Stevem je zaujímavé, že sa hudbe začal profesionálne venovať až v pokročilom veku, po tom, čo sa z USA presťahoval do Nórska. Ako 66-ročný získal Mojo Award v kategórii Objav roka. Na včerajšej tlačovej konferencii oznámili organizátori festivalu aj výber slovenských interpretov z relácie Demovnica_FM. Sú nimi skupiny Fúzy múzy, Gonsofús, Millhouse a Tante Else. Spoločne s detským zborom ((superar)) z Banskej Štiavnice sa tak zaradili medzi novinky v rámci účinkujúcich z domácej scény.

Zo známych mien Pohoda potvrdila už dávnejšie vystúpenia interpretov ako Kraftwerk, Tricky, Suede, Goldfrapp, Disclosure Live, Tame Impala, Moderat, Mogwai, Modeselektor DJ set, Jana Kirschner či Azealia Banks. Vstupenky na festival stoja momentálne 89 eur a sú v predaji na oficiálnej webstránke podujatia www.pohodafestival.sk a v sieti Ticketportal.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #Pohoda 2014 #Travis #Kelis