Coldplay pokračujú v ťažení za komerčným úspechom

Vysoký falzet, akustický klavír a prepracované gitarové linky. Tak znela anglická kapela Coldplay ešte pred šiestimi rokmi. Štvoricu, ktorá vzišla z vlny britpopu, mali radi fanúšikovia Radiohead, Oasis aj U2. Ich albumy sa pravidelne objavovali vo výberoch najlepších dosiek roka. Oprávnene. Coldplay si vždy dokázali vybrať výborných producentov a prirodzene tak posúvali svoj hudobný výraz dopredu. Roku 2011 však prišiel šok, z ktorého sa veľká časť ich fanúšikov dodnes nespamätala. Album Mylo Xyloto pripomínal hodinový playlist mainstreamového rádia. Diskotékové beaty, Rihanna a euforický Chris Martin. Coldplay sa zmenili. Nenávratne. Novinka Ghost Stories je jasnou odpoveďou pre všetkých, ktorí považovali popovú éru anglickej skupiny iba za krátky výlet do mainstreamového éteru.

08.07.2014 09:00
Coldplay Foto:
Skupina Coldplay
debata (1)

Pop bez predpony brit

Veľkolepý komerčný úspech je mimoriadne návyková droga. Konkurencia je veľká a nemilosrdná. Denne sa na nás valia trojminútové popevky s refrénom, ktoré si zapamätá aj učenlivejší primát. Návod je jednoduchý. Sloha-refrén-sloha-refrén-refrén-refrén. Ideálne, ak text piesne oslavuje krásu okamihu, prípadne zlomené srdce. Coldplay sa kolektívu popových žralokov s úspechom roky vyhýbali. Aj bez ich pomoci vypredávali koncertné turné a zbierali platinové platne. Nestačilo.

Album Mylo Xyloto sa roku 2011 prehnal diskotékami, skúšobnými kabínkami obchodných centier aj upútavkami na klenoty našej televíznej zábavy. Pop s veľkým P zvládla anglická štvorica na výbornú. Prečo by mala byť novinka Ghost Stories iná? Milióny nových poslucháčov a priazeň calloutových prieskumov neuznávajú zbytočné experimenty. Eufóriu vystriedal smútok z rozchodu.

Chris Martin sa v deviatke skladieb vyrovnáva s odlúčením od Gwyneth Paltrowovej, herečky a matky jeho dvoch detí. "Ako veci, ktoré sa nám stali v minulosti, naši duchovia, ovplyvňujú našu prítomnosť a budúcnosť? To bola idea albumu Ghost Stories. Prežíval som obdobie, keď som cítil, že by ma mohli stiahnuť na dno a zničiť môj život, rovnako ako životy mojich najbližších,“ objasňuje atmosféru novinky Chris Martin. Nie je to text ziskuchtivého vydavateľa, ale úprimná výpoveď tridsiatnika, ktorý sa stal jedným z najvýraznejších frontmanov súčasnosti.

Hlavou do rytmu

Coldplay vedia nahrávať štadiónové hity. Bez debaty. Nechýbajú ani na Ghost Stories. Prvý singel albumu však naznačoval niečo iné. Mystická Midnight potešila najmä fanúšikov silnej elektroniky z deväťdesiatych rokov. Zmodulovaný hlas, minimalistické plochy a ignorovanie výrazného refrénu. Kontroverzný pokus však rýchlo upratal nasledujúci singel Magic. Rádiovka so všetkým atribútmi modernej popovej produkcie.

Coldplay si do štúdia opäť zavolali tých najpovolanejších. Prominentnej zostave producentov kraľuje Paul Epworth. Jeho cit pre silu skladby ospevujú Paul McCartney, Bruno Mars aj Adele. Nebyť skladby A Sky Full of Stars bol by album Ghost Stories ďalším dôkazom o jeho nekompromisnej producentskej vízii. So spomínaným singlom totiž Coldplay pomohol Tim Bergling, alias Avicii. Spolu s ním sa na album vkradla aj nálada "kolotočových megahitov“. Taký vykalkulovaný výstrel smerom k tomu najextrémnejšiemu mainstreamu nahrali Coldplay po prvýkrát.

Predaj Ghost Stories naznačuje, že to bol šikovný krok. Album sa stal najrýchlejšie predávanou nahrávkou roku 2014. Poetiku britpopu vystriedali reproduktory preplnených promenád nákupných centier. Gitary utopené v natlačených beatoch pôsobia rovnako absurdne ako Martinova snaha o naliehavosť. Ghost Stories sa môže pochváliť výbornou popovou produkciou, generačné skladby na ňom však nehľadajte. Veľké kapely nerobia veľké kompromisy. Coldplay vypli gitarové aparáty, zavreli klavírne krídlo a bubny vymenili za rytmické pady. Fanúšikovia, ktorí poznajú ich hudobnú minulosť, neveriacky krútia hlavou, tí noví ňou zase kývu do rytmu.

Coldplay: Ghost Stories

Hodnotenie Pravdy: 3/5

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Coldplay #hudobná recenzia #Ghost Stories