Bratislavské hudobné slávnosti oslávia päťdesiatku veľkolepým programom

Najväčšia oslava klasickej hudby na Slovensku - Bratislavské hudobné slávnosti sa začne o dva mesiace. Bratislavské hudobné slávnosti (BHS) budú sviatkom klasiky o to väčším, že ich nadchádzajúci ročník je jubilejným päťdesiatym.

24.07.2014 05:00
Edita Gruberova Foto:
Na 50. Bratislavských hudobných slávnostiach vystúpi aj operná diva Edita Gruberová.
debata (1)

Na medzinárodný festival pozvali organizátori v spolupráci s Festivalovým výborom BHS orchestre a umelcov z krajín, z ktorých prichádzali v histórii BHS hostia na festival najčastejšie. V sídle Slovenskej filharmónie, v bratislavskej Redute sa od 21. septembra do 12. októbra uskutoční 25 festivalových koncertov. Ako pre agentúru SITA povedala hlavná manažérka BHS Izabela Pažítková, o program festivalu je veľký záujem.

V predpredaji zaujali medzi iným koncerty ôsmich zahraničných orchestrov. Napríklad Izraelská filharmónia sa predstaví na Slovensku vôbec po prvý raz, vystúpi hneď na úvod festivalu 21. septembra. Publikum sa môže tešiť aj na London Symphony Orchestra, Wiener Philharmoniker, Veľký symfonický orchester P. I. Čajkovského z Moskvy, orchester Česká filharmónia, Budapest Festival Orchestra, Orchestre National de Lyon a Orquesta Sinfonica de Barcelona y Nacional de Cataluna.

Okrúhly 50. ročník Bratislavských hudobných slávností je aj prehliadkou svetových dirigentských osobností. Medzi inými prídu Zubin Mehta, Valery Gergiev, Vladimir Fedosejev, Jiří Bělohlávek, Leonard Slatkin, Peter Schneider, Iván Fischer, Pinchas Steinberg a Emmanuel Villaume. Svoj koncert bude mať 30. septembra čestná prezidentka BHS, svetoznáma slovenská sopranistka Edita Gruberová. Vystúpi so Slovenskou filharmóniou a Slovenským filharmonickým zborom a na jej koncerte dostanú priestor i mladí umelci – dirigent Peter Valentovič a barytonista Richard Šveda.

Za pozornosť stoja aj sólisti 50. BHS. Na štvrtom festivalovom koncerte a prvom vystúpení Slovenskej filharmónie na 50. BHS (26. septembra) sa predstaví výrazná interpretačná osobnosť, klavirista Jean-Yves Thibaudet. Sólistami ďalších koncertov budú hviezdy klasickej scény, ako sú huslista Renaud Capucon, huslista Andrej Baranov, violončelista Raphael Wallfisch, dirigent a klavirista Jean Bernard Pommier alebo gitarista Juan Manuel Canizares.

BHS každoročne predstavujú svetového umelca, na 50. ročníku ním bude huslistka slovenského pôvodu Julia Fischer (10. októbra). Okrem inštrumentálnych dostanú na BHS 2014 priestor aj vokálni sólisti. Popri opernej dive Edite Gruberovej aj Richard Šveda, Max Emanuel Cenčič, Dagmar Pecková a Jana Kurucová. Program festivalu využije aj nový kráľovský nástroj v Redute, organ a prinesie 5. októbra Organový duel Francúza Loica Malliého a Maďara Lászlóa Fassanga, ktorých improvizácie bude “usmerňovať“ a koncert moderovať organistka Monika Melcová.

Zo slovenských orchestrov na BHS 2014 účinkujú Slovenská filharmónia, Symfonický orchester Slovenského rozhlasu (SOSR), Štátna filharmónia Košice (dirigent Leoš Svárovský), Štátny komorný orchester Žilina, Slovenský komorný orchester (um. vedúci Ewald Danel) a Quasars Ensemble (um. vedúci Ivan Buffa), ako aj kvartetá Mucha Quartet a Moyzesovo kvarteto. Zo slovenských sólistov – inštrumentalistov napríklad 4. októbra vystúpi na klavírnom recitáli laureát viacerých medzinárodných súťaží Matej Arendárik. Na komorných koncertoch odznejú diela na slovenských pódiách málo hrané alebo v novodobej slovenskej premiére, niektoré aj v scénickej podobe. Popri Slovenskom filharmonickom zbore sa na samostatnom koncerte 12. októbra predstaví Spevácky zbor mesta Bratislavy so zbormajstrom a dirigentom Ladislavom Holáskom a tiež Spevácky zbor Lúčnica (11.10.). Súčasťou BHS je tradične medzinárodná tribúna mladých interpretov New Talent. Na koncerte 6. októbra 2014 bude troch finalistov sprevádzať SOSR pod taktovkou Rastislava Štúra.

V rámci festivalu, nad ktorým prevzal záštitu minister kultúry Marek Maďarič, sa uskutočnia viaceré sprievodné podujatia – Medzinárodná muzikologická konferencia na tému 50 rokov BHS, Medzinárodná klavírna súťaž J. N. Hummela a premiéra Baletu Slovenského národného divadla. Vstupenky na 50. BHS sa po prvej vlne predaja začnú opäť predávať od 20. augusta až do skončenia festivalu v pokladnici v budove Slovenskej filharmónie, v Redute.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #jubileum #hudobný festival #BHS 2014