Piatok bude dňom Dream Theater

Keď v lete 2007 vystúpili v Salt Lake City, tamojší guvernér oficiálne premenoval 30. júl na Deň Dream Theater v Utahu. Jedna z najvýznamnejších kapiel v rámci progresívneho rocku a metalu sa premiérovo už v piatok predstaví aj na Slovensku. Pätica amerických muzikantov do bratislavskej NTC Aegon arény prinesie trojhodinovú šou s názvom An Evening with Dream Theater.

24.07.2014 17:05
dream theatre Foto:
Muzikanti sa preslávili aj vďaka svojim inštrumentálnym zručnostiam.
debata

„Vždy sa snažíme odovzdať našim fanúšikom veľký zážitok, a to nielen hudobne, ale aj vizuálne,“ hovorí člen formácie John Petrucci v rozhovore pre Ultimate Classic Rock. „Chceme, aby sa ľudia od bodu, keď vstúpia do sály, preniesli do iného sveta, aby získali pocit, že zažívajú niečo naozaj zaujímavé. Aby sa po koncerte cítili rovnako, ako keď dopozerajú dobrý film alebo odchádzajú z divadla a zdá sa im, že sa práve zobudili zo sna, hovoriac: Wow, tak toto bolo naozaj super. Snažíme sa pre nich vydať z seba to najlepšie, čo dokážeme, a zlepšovať každý jeden detail z koncertu na koncert.“

Kapela v zložení John Petrucci, John Myung, James LaBrie, Jordan Rudess a Mike Mangini sa na vystúpenia pripravuje naozaj poctivo a výnimkou by nemala byť ani Bratislava. Do NTC si muzikanti prinesú vlastné pódium, osvetlenie i ozvučenie. Zaujímavosťou je, že koncert sa bude konať v prípade priaznivého počasia v hale s otvorenou strechou.

Formácia sa na šnúre predstaví so šou pozostávajúcou z dvoch hlavných blokov. An Evening with Dream Theater ponúkne fanúšikom až dvadsať skladieb, chýbať by nemali ani známe single ako Strange Deja Vu, Overture 1928 alebo piesne z eponymného albumu. Ten vyšiel na jeseň a je zatiaľ poslednou nahrávkou kapely. Muzikanti za ňu získali aj nomináciu na Grammy.

A hoci Dream Theater najčastejšie zaraďujú medzi metal, ich žánrová pestrosť oslovuje širokú masu fanúšikov. Dôvodom medzinárodného úspechu sú aj inštrumentálne zručnosti jednotlivých členov. Základ tohto hudobného umenia môžeme nájsť v prestížnej škole Berklee College of Music. V roku 1985 sa tam stretla trojica študentov John Petrucci, John Myung a Mike Portnoy. Od coververzií Iron Maiden a Rush prešli mladí nadšenci až k vlastnej tvorbe.

Prvým veľkým prelomom bol album Images and Words z roku 1992. Jeho pilotný singel Pull me Under získal zlatú platňu v USA, platinovú v Japonsku. Dokopy vydala kapela 12 štúdiových albumov, z ktorých do roku 2011 predala celosvetovo viac ako 12 miliónov kusov. Pod značkou Dream Theater sa pritom v priebehu rokov vystriedalo niekoľko členov. Zásadnou zmenou bol odchod famózneho bubeníka Mika Portnoya. V piatok sa za bicími predstaví rovnako študent z Berklee – Mike Mangini, držiteľ svetového rekordu o najrýchlejšieho bubeníka.

Brány NTC arény sa otvárajú o 18. h, koncert sa začína presne o 19. h. Lístky na státie by mali byť k dispozícii v sieti Eventim aj na mieste. Miesta na sedenie sú vypredané.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #koncert #Dream Theater