Joss Stone: Mám srdce plné soulu

Má 27 rokov, ale na svetovej hudobnej scéne je doma už od tínedžerských čias. Britský soulový zázrak menom Joss Stone vystúpi v nedeľu v bratislavskej Refinery Gallery. Koncert bude súčasťou netradičného turné, počas ktorého si úspešná speváčka zaumienila navštíviť všetky štáty sveta. Pomedzi cestovanie z krajiny do krajiny stihla poskytnúť Pravde exkluzívny rozhovor.

26.07.2014 15:00
Joss Stone Foto:
Joss Stone vystúpi v Bratislave v nedeľu 27. júla.
debata

Koncertovať po celom svete – to znie ako náročný plán. Ako dlho bude také turné trvať?

Nikdy som nič také nerobila, takže neviem odhadnúť presný čas. Tipujem, že budem na cestách niečo vyše troch rokov. Samozrejme, vystúpiť úplne všade sa mi pravdepodobne nepodarí, koncerty však pridávame priebežne.

Čo vás vôbec motivovalo k takémuto rozhodnutiu?

Existuje veľa rozličných dôvodov, pre ktoré som sa takto rozhodla. Prvýkrát mi to napadlo, keď som si uvedomila akým univerzálnym jazykom hudba hovorí. Dotýka sa každého, a to bez ohľadu na to, kde žijete, ako žijete, ako vyzeráte a podobne. Spievala som v Japonsku uprostred hôr a vtedy som to pochopila. Tí ľudia nerozumeli, čo im hovorím, ale cítili, čo cítim ja a čo sa v danej skladbe práve odohráva. Povedala som si, že ak sa vie hudba dostať všade, prečo by som tam nemohla cestovať s ňou?

Takže ste sa rozhodli ísť aj do vami neprebádaných krajín?

Áno. Je to obohacujúce. Väčšina muzikantov totiž vystupuje stále na tých istých miestach. Jasné, že je to aj preto, lebo ich manažment má určité overené chodníčky, cez ktoré ich ťahá. Ale mňa ten stereotyp nebavil. Prečo by mala byť jedna krajina dôležitejšia ako druhá? Však každá má vlastnú atmosféru, vlastné špecifiká a je jedinečná. To, že sa mi zdá, že je niekde záujem o moju hudbu menší, neznamená to, že tam nikdy nevystúpim. Práve naopak. Hudba si vie svoju cestu k ľuďom nájsť.

Máte aj negatívne zážitky z koncertov?

Samozrejme, že sa koncert aj nevydaril. Nerada by som bola pri takejto otázke konkrétna, aby som niekoho neurazila. Môžem však povedať, čo mám na koncertoch naozaj rada. Niekedy totiž prídete a všetko je úžasne prichystané, bez najmenších problémov a predsa vám nezostane žiaden pocit. Akoby sa nepodarilo vyvolať potrebnú emóciu Je to ovplyvnené veľa faktormi, ale najdôležitejší sú ľudia. Keď som vystupovala pod holým nebom v Brazílii, pršalo, a ja som sa bála ako ľudia zareagujú. Ale oni tancovali, bavili sa, spievali a bolo to fakt úžasné. Najnovšie ma očaril Luxemburg. Úplne spontánni a nadšení fanúšikovia. Fakt super.

Dúfam, že rovnako super budú aj slovenskí fanúšikovia. Pripravili ste si pre nich niečo špeciálne?

Môj koncertný program sa mení z miesta na miesto. Nikdy neviem vopred, čo odohrám, aké skladby odznejú. Na to, aby som vybrala vhodný setlist, najprv potrebujem spoznať ľudí, ktorí na koncert prídu. Podľa nálady a ich reakcií potom na mieste vymýšľam, čo sa bude diať. Ako som už povedala, je to o ľuďoch. Pre nich hrám.

V niektorých krajinách muzikanti vystupovať odmietajú, pretože nesúhlasia s politikou daného štátu. Čo si o tom myslíte?

Je to postoj, ktorým chcú vyjadriť svoj nesúhlas, čomu rozumiem. Ja som nad takými rozhodnutiami zatiaľ nepremýšľala.

Vystupujete bosá. Za tým nie je nejaký postoj? Prezentácia slobody?

Nie, skôr čistý pragmatizmus. Rada sa cítim na pódiu komfortne a potrebujem určitú stabilitu. V topánkach, ktoré by boli vhodné, ju nemám.

Na hudobnej scéne ste po prvýkrát zažiarili už ako šestnásťročná. Aké to je, byť v takom mladom veku slávna?

Uf, na toto sa len veľmi ťažko odpovedá. Mám len jeden život a neviem to teda s ničím iným porovnať. Neviem, aké je to, mať šestnásť a nebyť úspešná, nekoncertovať po svete, žiť bez kamier, fotoaparátov a podobne. Lebo som to nikdy nezažila. Určite je veľa vecí, ktoré by som s odstupom času zmenila, pretože dnes mám väčšie skúsenosti. Ale keď tak bilancujem svoj život, musím povedať, že som rada, že sa to takto celé udialo.

Boli ste takým nezvyčajným úkazom. Mladučká Angličanka spievajúca starý soul…

Ja zvyknem hovoriť, že to v skutočnosti si soul vybral mňa a nie je jeho. Hoci som sa nenarodila niekde v New Orleans, mám srdce plné soulu, je to súčasť mňa, moja duša, všetko. Nebolo to tak, že by som si raz povedala, aha, a teraz budem spievať soul. Jednoducho to vo mne vždy bolo.

Kto z muzikantov vás najviac ovplyvnil?

Asi Lauryn Hill.

V rozhovoroch ste prezradili, že váš pripravovaný album sa bude niesť v duchu hip-hopu a reggae. Ste zo soulu už unavená?

Tak v prvom rade ide o to, čo za slovíčkom „soul“ vidíte. Ja osobne verím, že soul je možné brať nielen ako hudobný žáner, ale aj niečo viac. Pre mňa je to muzika, ktorá pracuje s emóciami. Soul môže byť funk, môže to byť reggae, rhytm and blues, čokoľvek. Taký Bob Marley je najväčší soulový spevák, aj keď by som mnou hudobní teoretici asi len ťažko súhlasili. Mne je v princípe jedno, ako sa čo volá. Stále sa pohybujem v rámci toho „svojho soulu“, len doň pridávam rôzne prvky, skúšam rôzne smery. Ostať navždy „plná soulu“ a vedieť ho preniesť do hudby, to je mojím najväčším želaním.

Joss Stone

Pochádza z britského Kentu. Svetovú slávu získala už v roku 2003 svojim multiplatinovým debutom The Soul Sessions, ktorý jej priniesol nomináciu na Mercury Prize. Jej druhý, tiež multiplatinový, album Mind Body & Soul, kraľoval rebríčku UK Albums Chart. Najväčšiu zásluhu na tom mal megahit You Had Me. V roku 2007 získala Grammy, na konte má aj dve BRIT Awards. Počas svojej sólovej kariéry vydala šesť albumov. Po boku Micka Jaggera a Damiana Marleyho zažiarila v superskupine SuperHeavy. Na Slovensku vystúpi po prvý raz. Vstupenky na jej nedeľný koncert predáva sieť Eventim, dostupné budú aj na mieste.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #Joss Stone #rozhovor