Eva Pilarová: Kráľovná českého swingu

Keď prišla do divadla Semafor, bola študovaná speváčka s rozsahom tri oktávy. Jiří Šlitr si z nej napriek tomu uťahoval, že ju vzali najmä pre pekné nohy. Prvá dáma českého swingu Eva Pilarová aj dnes o svoj výzor dbá. Málokto by veril, že 9. augusta oslávi 75 rokov.

02.08.2014 10:00
Eva Pilarová Foto:
Eva Pilarová
debata

V divadle Semafor sa v šesťdesiatych rokoch rodili hviezdy. Jednou z nich bola aj Eva Pilarová, rodená Bojanovská. Atraktívna blondína sa preslávila v Československu hitom Ach, tá láska nebeská, ktorý zaspievala spoločne s Waldemarom Matuškom. Jej kariéra mala priam raketový štart. V roku 1964 získala ako ženská interpretka prvého Zlatého slávika, vystupovala v zahraničí, dokonca spievala pred slávnym Louisom Armstrongom. Fráza „rýchlo príde, rýchlo odíde,“ sa v jej prípade, našťastie, nepotvrdila. Speváčka má dodnes na scéne svoje miesto.

Možno je dôvodom aj to, že k hudbe pristupovala cieľavedome už od detstva. Hrala na klavíri, venovala sa zborovému spevu a okrem iného účinkovala v detskom zbore Československého rozhlasu. Rodáčka z Brna sa rozhodla študovať operný spev, narazila však a odpor rodičov. "Dodnes mi v ušiach znie mamina veta: ‚Mám jedinú dcéru a ona chce byť komediantom!‘ Nechcela, aby som študovala na Janáčkovej akadémii múzických umení, ale nakoniec zasiahol otecko. Lichotilo mu, že som bola medzi šiestimi vybranými z predlhého radu uchádzačov,“ povedala speváčka pre Brněnský deník.

Štúdiu operného spevu sa však venovala len rok, školské lavice totiž vymenila za divadelné dosky. Začínala v divadle Semafor v roku 1960, o dva roky neskôr si už z Medzinárodného festivalu mládeže v Helsinkách odnášala Zlatú medailu za džezový spev. Tvorila spevácku dvojicu s Waldemarom Matuškom, neskôr spievala s Karlom Gottom. Od roku 1965 pôsobila ako speváčka na voľnej nohe.

Jej kariéru naštrbila situácia v minulom režime. Pre emigráciu manžela, hudobníka Milana Pilara, dostala zákaz koncertovať na Západe. Svoju kariéru si udržala aj vďaka podpísaniu Anticharty, čo si dnes vyčíta. „Bála som sa odmietnuť, vedela som, že tým by som so spievaním skončila,“ citovala ju stránka idnes.cz.

Speváčka niekoľkokrát unikla smrti. V roku 1973 cestou z Kuby zahynuli pri leteckom nešťastí členovia jej kapely, ktorí sa zo zájazdu vracali o niečo skôr ako ona. Koncom osemdesiatych rokov bojovala s rakovinou, lekári jej dávali rok a pol života. Eva Pilarová napriek tomu stále koncertuje.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Karel Gott #Eva Pilarová #divadlo Semafor