Ian Anderson a Jethro Tull predstavia nový album v Nitre

Ikona progresívneho rocku Ian Anderson so svojou skupinou Jethro Tull vystúpi prvýkrát pod Zoborom. Na jedinom slovenskom vystúpení v PKO Nitra predstaví v piatok 22. augusta nový album Homo Erraticus.

19.08.2014 09:00
Ian Anderson Foto:
Ian Anderson je zakladateľom a vedúcou osobnosťou folrockovej a artrockovej skupiny Jethro Tull.
debata

Po unikátnom celosvetovom turné Thick As A Brick, v rámci ktorého odohrali pred necelými dvomi rokmi výborný koncert aj v bratislavskom Istropolise, nazbieral 67-ročný Škót inšpiráciu na nové skladby. V apríli Anderson so svojimi spoluhráčmi vydal nové cédečko, z ktorého skladby predstaví aj na koncerte v Nitre.

Skupina Jethro Tull vznikla v decembri 1967. Jej lídrom je od začiatku skladateľ, textár, spevák, flautista, ale aj príležitostný hráč na gitare, mandolíne a gajdách Ian Anderson. Už po dvoch rokoch mala kapela album na čele britského rebríčka. Jeho názov je Stand Up a dosiahol ako prvý zlatú platňu. S ďalšími nahrávkami sa skupina Jethro Tull presadila aj v USA, jej piata štúdiovka Thick as a Brick (1972) dosiahla jednotku v americkom Billboarde. Veľmi úspešné boli aj nasledujúce albumy Living in the Past (1972), A Passion Play (1973) a War Child (1974).

Anderson a jeho skupina boli v začiatkoch bluesovou kapelou, no postupne vo svojej tvorbe začali využívať aj folkové či džezové prvky a niektoré piesne znejú dokonca ako staroanglická hudba. Kapela predala na celom svete viac ako 41 miliónov nahrávok a ich záznamy dokumentujú viac ako dvetisíc koncertov, ktoré navštívilo viac než 15 miliónov fanúšikov.

Počas turné v roku 2014 predstavia pesničky z nového albumu Homo Erratiscus, ale nezabudnú ani na mix najúspešnejších hitov svojej histórie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #Bratislava - Nové Mesto #Ian Anderson #Jethro Tull