Uprising Reggae festival štartuje už dnes

"Toto je dobré pre jamajskú hudbu a dobré pre moju krajinu," vyhlásil Jimmy Cliff, keď ho v roku 2010 uvádzali do Rokenrolovej siene slávy. Autor skladieb ako I Can See Clearly Now alebo Reggae Night, ktoré sú už po pár tónoch dobre známe aj slovenskému publiku, sa predstaví na bratislavských Zlatých pieskoch. Vo štvrtok 21. augusta sa tam totiž začína podujatie známe svojou dobrou náladou - Uprising Reggae festival.

21.08.2014 07:00
Jimmy Cliff Foto:
Jimmy Cliff má na konte známe hity ako I Can See Clearly Now alebo Reggae Night.
debata

Shaggy bude zlatý klinec

Jimmy Cliff nie je zďaleka jediným známym menom festivalu. Najväčšou hviezdou v doterajšej histórii podujatia je podľa slov organizátorov Shaggy, ktorého nazvali tiež zlatým klincom programu. „Toto meno rezonuje u mladej, staršej aj najstaršej generácie a návštevníci Uprisingu dostanú jedinečnú šancu vidieť naživo umelca s nespočetným množstvom hitov. Skladby ako Boombastic, Oh Carolina, It Wasn’t Me alebo Angel pozná celý svet a je pravdepodobné, že ich v auguste budú spievať celé Zlaté piesky spolu so Shaggym,“ píšu na svojej webovej stránke. Muzikant so širokým úsmevom sa predstaví v sobotu na hlavnom pódiu o 23.30 h.

Po piatich rokoch sa vracajú na Slovensko The Skatelites a to v rámci osláv 50. výročie svojho vzniku. Ich „jamajský jazz“, teda mix žánrov ako jazz, mento, kalypso a R&B je už polstoročie vyhľadávanou atrakciou všetkých veľkých festivalov. Formácia, ktorej členovia sa rokmi menili, vystúpi v sobotu o 17. h.

Nedeľný nočný program na hlavnom pódiu sa bude niesť aj v znamení Dub FX. Netradičný interpret, vlastným menom Benjamin Stanford, vytvára hudbu iba pomocou svojho hlasu a efektových pedálov. Priamo pred očami návštevníkov tak v reálnom čase tvorí kombináciu rytmov od drum&bassu, cez hip-hop až po reggae či dubstep.

Deň navyše si vyžiadali fanúšikovia

Uprising sa postaral aj o niekoľko noviniek, tou najvýraznejšou bude najmä jeho predĺženie. Podujatie si môžu návštevníci užiť o deň dlhšie, keďže už dnes sa bude na Zlatých pieskoch po prvýkrát konať takzvaný Opening Day, ktorý prinesie vystúpenia skupín Medial Banana alebo Mellow Mood. Celé podujatie potrvá do nedele. „Toto rozhodnutie padlo najmä na podnet našich fanúšikov. Dva dni festivalu im nestačili a my sme si povedali, že to skúsime,“ vysvetlil organizátor Sveťo Moravčík.

Festival, ktorý si z roka na rok získava čoraz lepšiu reputáciu aj návštevnosť, tak môže návštevníkom ponúknuť viac hudby. Tá je už tradične orientovaná na žánre ako reggae, dancehall, ska, hip-hop, dubstep, drum&bass, balkán či elektro-swing. Hrať sa bude na štyroch pódiách a svoje umenie na ňom predstaví viac ako sto interpretov. K zvučným zahraničným menám sa pridali aj Slováci ako napríklad Boyband, Vec & Škrupo, Tono S. & Beyuz, Bekim, James Cole a Moja Reč so svojím Komplot bandom.

K Uprisingu okrem veselých rytmov patrí aj široké množstvo sprievodných podujatí, workshopov a aktivít. Návštevníci sa tak môžu zabaviť napríklad pri zápasoch v bahne, futbale, capoeire, rannej joge alebo tiež kombinovať koncerty s kúpaním či vodnými športmi.

VIP lístky sú už v tejto chvíli vypredané a posledných zopár kusov klasických permanentiek a jednodňových lístkov zoženiete podľa organizátorov na bráne. Všetky potrebné informácie a inštrukcie sú k dispozícii na domovskej stránke festivalu www.uprising.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Zlaté piesky #Jimmy Cliff #Shaggy #Uprising Reggae Festival