Vyjdú noví Pink Floyd aj džezová Lady Gaga

"Videl som ľudí hladovať / Niekoho zavraždili, niekoho znásilnili / Ich dediny horeli / A oni sa snažili uniknúť," spieva so smútkom v hlbokom hlase Leonard Cohen v novinke Almost Like the Blues. Melancholický singel predznamenáva atmosféru jeho trinástej štúdiovky s názvom Popular Problems. Tú môžeme očakávať v deň jeho osemdesiatych narodenín - 22. septembra.

25.08.2014 12:46
Lady Gaga a jej kolega Tony Bennett Foto: ,
Speváčka Lady Gaga a jej kolega Tony Bennett spoločne pripravili nový album.
debata

Jesenným termínom vydania nového albumu sa Cohen pridáva k menám, ako sú Pink Floyd a Robert Plant, ale aj Lady Gaga či Lenny Kravitz. Fanúšikovia rôznych žánrov sa tak po festivalovej sezóne môžu tešiť na niekoľko unikátnych nahrávok.

Starí rockeri s novou hudbou

Staronový materiál by mali predstaviť ikonickí Pink Floyd. Na albume Endless River formácia zachytáva doteraz nevydané skladby, na ktorých začali muzikanti pracovať už pred dvadsiatimi rokmi počas nahrávania albumu The Division Bell (1994). Začiatkom deväťdesiatych rokov kapela tvorila bez zakladajúceho člena Rogera Watersa a na novinke teda pracovala len vtedajšia zostava zložená z trojice hudobníkov – David Gilmour, Richard Wright a Nick Mason. Hráč na klávesoch Richard Wright sa jej premiéry nedočkal, roku 2008 podľahol rakovine.

V poradí pätnásty album pod značkou Pink Floyd vychádzajúci v októbri bude zostavený väčšinou z inštrumentálnych skladieb. Ani rozruch, ktorý kapela svojím rozhodnutím vyvolala, však nemotivoval muzikantov koncertovať. Hovorca kapely pre britský denník The Sun zdôraznil, že hudobníci k Endless River rozhodne neabsolvujú žiadne turné.

Z opačného konca to poňal Robert Plant, niekdajší spevák Led Zeppelin. Ten sa s kapelou, ktorá ho dostala na vrchol, v súčasnosti spája nerád a 8. septembra prichádza s úplne novými skladbami z vlastnej produkcie. Hudobník novinku s názvom Lullaby and… The Ceaseless Roar nahral so sprievodnou kapelou The Sensational Space Shifters, s ktorou v júli vystúpil aj na festivale Colours Of Ostrava. Album je prvou Plantovou nahrávkou od albumu Band Of Joy (2010). O tri roky skôr získal šesť cien Grammy za album Raising Sand, na ktorom spolupracoval s Alison Krauss.

"Je to intenzívna a energická nahrávka, v ktorej sa africká hudba a nadšenie stretávajú s Led Zeppelin,“ cituje Planta vydavateľstvo Warner Music. Hudobník zatiaľ z albumu zverejnil prvý singel Rainbow.

V tajnosti ostávajú bližšie informácie týkajúce sa nových materiálov U2. Jediné, čo skupina potvrdila, je fakt, že album vyjde tento rok. Kolumbijská a venezuelská pobočka vydavateľstva Universal Music na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter informovali, že novinka vyjde v septembri.

Gaga bude viac ako Elvis

Zaujímavým projektom opäť raz priťahuje pozornosť excentrická Lady Gaga. Popová princezná vydáva v druhej polovici septembra album duet s uznávaným americkým džezovým spevákom Tonym Bennettom. „Nerozumiem, prečo Gaga robí súčasnú hudbu,“ povedal Bennett v rozhovore pre La Presse. „Ľudí prekvapí kvalitou svojho spevu, ktorá vyznie, keď pracuje na kvalitnej hudbe. Týmto albumom sa stane väčšou, ako je Elvis Presley!“ predpovedá.

Na prvý pohľad nesúrodá dvojica sa nestretáva prvý raz, má za sebou spoluprácu na skladbe The Lady is a Tramp spred dvoch rokov. Na albume Cheek to Cheek prespieva evergreeny známych hudobníkov ako Duke Ellington alebo Cole Porter. V niektorých skladbách sa speváci predstavia aj jednotlivo, v Gaginej verzii spoznáme napríklad aj hit Bang Bang (My Baby Shot Me Down). Nahrávka vyjde už 19. septembra.

Z mien, ktoré obsadzujú popredné priečky popových hitparád, sa môžeme v najbližších týždňoch tešiť aj na novinky z dielne Maroon 5 či Taylor Swift. Jesenným albumom sa oháňala v médiách aj Rihanna, termín jeho vydania ani názov však dosiaľ neuviedla.

Na svoje si prídu aj fanúšikovia rockovej hudby. Postará sa o to začiatkom novembra známa partia okolo Dava Grohla Foo Fighters. Sonic Highways je ôsmym štúdiovým albumom v histórii kapely a produkovať ho nebude nikto iný ako slávny Butch Vig. Ten sa postaral aj o Nevermid bývalej Grohlovej formácie Nirvana.

Svoje súkromné vydavateľstvo po prvýkrát odskúša Lenny Kravitz, ktorého album Strut by mal vyjsť v druhej polovici septembra. Sólový album vydá aj charizmatický gitarista Slash, známy aj vďaka svojmu pôsobeniu vo formácii Guns N' Roses.

Plodné jesenné obdobie využila aj gitarová indie scéna. Novinky vydajú Kooks, Interpol, Ting Tings, či Julian Casablancas zo Strokes. Po dvoch rokoch od víťazstva na Mercury Prize bude o priazeň poslucháčov bojovať aj trojica z Leedsu – Alt J a to albumom This Is All Yours. Hiphopovú scénu oživia aktuálne počiny Kendricka Lamara aj 50 Centa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Lady Gaga #Led Zeppelin #Pink Floyd #Leonard Cohen #Robert Plant #Tony Bennett