Iné Kafe oslávi 20 rokov na scéne európskym turné

Pri príležitosti jubilea vydá formácia nový album, z ktorého už predstavili single Strom, Nevhodný typ a Čiernobiela.

14.09.2014 12:00
Iné Kafe Foto:
Členovia skupiny Iné Kafe
debata

Slovenská pop-punková skupina Iné Kafe oslávi na budúci rok 20 rokov na hudobnej scéne. Pri tejto príležitosti sa jej členovi rozhodli vydať nový album a absolvovať turné po 23 európskych mestách. V rámci 20 rokov Nevhodní tour 2015 vycestujú do Veľkej Británie, Írska, Srbska, Poľska, Česka a na Ukrajinu. Predstavia sa však aj v Žiline, Trenčíne, Nitre, Banskej Bystrici, Košiciach, Poprade a Bratislave.

„Rozhodli sme, že k jubileu nebudeme vydávať žiadny Best of výber, ale urobíme rovno nový album. Pre najvernejších vyjde o mesiac skôr ako oficiálny dátum vydania, ktorým je 1. januára 2015, takže si ho budú môcť užiť aj na Vianoce. Hneď potom sa vydáme na turné. Veľmi sa na to už teraz tešíme, odpálime to vo všetkých krajinách, kde máme fanúšikov. Máme pripravených aj veľmi zaujímavých hostí, zatiaľ si ale ich mená necháme ako prekvapenie,“ prezradil gitarista a spevák Vratko Rohoň.

„Keď sa obzriem dozadu, tak je to čiastočne aj zázrak, že Iné Kafe je ešte stále tu a že na naše koncerty chodia tisíce ľudí a my ich môžeme tešiť našou muzikou. Toto by mala byť obrovská oslava nášho 20. výročia,“ dodal 40-ročný Rohoň. Lístky na jednotlivé koncerty sú už dostupné v sieti Ticketportal, v predpredaji stoja 10 eur.

Iné Kafe vznikli v roku 1995 a debutovali o tri roky neskôr albumom Vitaj!, po ktorom nasledovali štúdiovky Čumil (1999), Je tu niekto? (2000), Príbeh (2001) a Bez udania dôvodu (2003). V roku 2006 kapela oznámila ukončenie činnosti, pretože spevák Vratko Rohoň sa rozhodol venovať lietaniu. O štyri roky neskôr sa však Iné Kafe vrátili na scénu a v roku 2011 vydali album Právo na šťastie, ktorý pokrstili 24. novembra na palube lietadla Boeing 737–300. To pilotoval samotný Rohoň. Z pripravovanej novinky s názvom Nevhodný typ už predstavili single Strom, Nevhodný typ a Čiernobiela. Posledná menovaná skladba sa objavila aj v dokumente 38 (2014), ktorý je spomienkou na hokejistu Pavla Demitru. V súčasnosti formácia funguje v trojčlennej zostave, v ktorej spomínaného Rohoňa dopĺňajú basgitarista Roman „Hulo“ Hulín a bubeník Jozef „Dodo“ Praženec.

Termíny 20 rokov Nevhodní EU tour 2015:

16. januára – Žilina, Dom odborov

17. januára – Trenčín, Piano

23. januára – Ľvov, Picasso

24. januára – Kyjev, t.b.a.

28. januára – Brno, Semilasso

29. januára – Ostrava, Garáž

31. januára – Nitra, Nová Pekáreň

5. februára – Praha, Lucerna Music bar

6. februára – Varšava, Wipieky kultury

7. februára – Gdansk, Wydzial remontowy

13. februára – Zlín, Maters of rock klub

14. februára – Banská Bystrica, Zimný štadión

20. februára – Košice, Mestská športová hala

21. februára – Poprad, Poprad aréna

27. februára – Dublin, Button factory

28. februára – Londýn, 229 The Venue

6. marca – Nový Sad, Quarter

7. marca – Belehrad, Youth center

13. marca – Plzeň, Žebřík

14. marca – Havlíčkův Brod, KD Ostrov

20. marca – Kolín, Staré Lázně

21. marca – Prostějov, Společenský dům

28. marca – Bratislava, Ateliér Babylon

debata chyba
Viac na túto tému: #nový album #turné #Iné kafe