IMT Smile a Lúčnica predstavia spoločný projekt pred Vianocami

Netradičné spojenie hudby, tanca, krásy a energie má priniesť spoločné predstavenie rockovej kapely IMT Smile a umeleckého súboru Lúčnica. Na jednom pódiu sa fanúšikom predstavia 13. decembra v Bratislave a 18. decembra v Košiciach.

18.09.2014 10:35
IMT Smile a Lúčnica Foto:
IMT Smile a Lúčnica sa predstavia v spoločnom projekte.
debata

IMT Smile predvedú to najlepšie zo svojej dlhoročnej tvorby, ale aj viaceré hity v nových úpravách s orchestrom, speváckym zborom Lúčnica a v sprievode ich tanečného súboru. Niektoré skladby IMT Smile budú prearanžované tak, aby štýlovo vyšli v ústrety poetike umeleckého súboru. Na druhej strane vzniknú miesta, keď budú musieť folkloristi „pritvrdiť“. Iné podrobnosti sú pre divákov prichystané ako prekvapenie.

„Hoci sú IMT Smile a Lúčnica žánrovo veľmi odlišné, jedno majú spoločné. Obaja sú predstaviteľmi pôvodnej slovenskej kultúry,“ povedal riaditeľ Lúčnice Marián Turner. Autorsky sa na projekte bude podieľať Štefan Nosáľ, ktorý umelecký súbor vedie a formuje už vyše 60 rokov. Predstavenia sa uskutočnia pod taktovkou režiséra Jána Ďurovčíka, ktorý bol v minulosti členom Lúčnice a dodnes sa podieľa na ich výročných programoch. „IMT Smile aj Lúčnicu poznám dobre zvnútra i zvonku, a preto sa nebojím povedať, že toto spojenie bude fungovať fantasticky. Obe majú svoj vlastný rytmus a vlastné emócie. Mojím hlavným cieľom bude, aby nebola narušená poetika Lúčnice ani IMT Smile,“ prezradil.

Počiatky spolupráce sa začali črtať ešte pred rokom, keď IMT Smile do svojho videoklipu S.O.S. obsadila tanečnice z Lúčnice. Samotný nápad vznikol na výročnom stretnutí umeleckého súboru, na ktoré boli pozvaní ako hudobní hostia práve IMT Smile. „Vtedy sme si uvedomili, že by bolo pekné, keby sme mohli takto vystúpiť aj pred ľuďmi,“ vysvetlil Turner.

Hoci ide o unikátny projekt, spojenie modernej hudby a ľudového tanca nie je pre Lúčnicu novinkou. Umelecký súbor už v minulosti podobné spojenie absolvoval s kapelou Elán. Po 20 rokoch tak na fanúšikov čaká spojenie ľudovej hudby a tanca s rockom. V celej 66-ročnej histórii Lúčnice je to po druhý raz, čo sa súbor podujal na podobnú spoluprácu.

Projekt chce ponúknuť mladšej generácii iný pohľad na tradície a ľudové zvyky. „Chceme, aby mladí ľudia videli, že to, čo Lúčnica robí, sa tak trochu podobá tvorbe IMT Smile. Za našou prácou stoja tradície a rytmus,“ povedal Štefan Nosáľ. Predstavenie bude netradičné nielen obsahovo, ale aj po technickej stránke. „Na jednom pódiu vystúpi až sedemdesiat ľudí a už teraz sa teším na tú energiu, ktorú spoločne vytvoríme,“ prezradil frontman kapely IMT Smile Ivan Tásler.

Hoci organizátori očakávajú od spoločného projektu úspech, po dvoch predstaveniach sa obe strany budú uberať svojou vlastnou cestou. Lístky na predstavenia sú dostupné na Ticketportali.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Košice #Štefan Nosáľ #Lúčnica #IMT Smile #Ján Ďurovčík