Zubin Mehta, hviezda dirigentského neba otvorí BHS

"Vždy máme narodeniny v ten istý rok. Na svet sme prišli – ja aj Izraelská filharmónia - v roku 1936,“ povedal hviezdny dirigent Zubin Mehta. "Bola to moja prvá láska,“ vyznal sa.

21.09.2014 09:00
Zubin Mehta Foto:
Zubin Mehta
debata

"Táto filharmónia si ma adoptovala, keď som bol veľmi mladý. Hráči boli vtedy dvakrát starší. A ja som si zasa adoptoval Izraelskú filharmóniu. Stala sa mojou rodinou,“ vyznal sa sedemdesiatosem­ročný dirigent. S filharmóniou, v ktorej zastáva doživotne post hudobného riaditeľa, otvorí v nedeľu 21. septembra jubilejný 50. ročník Bratislavských hudobných slávností. "Uvedieme tri majstrovské diela. Keď totiž niekam prídete po prvý raz, nechcete "prepadnúť“ publikum niečím nezvyčajným,“ vysvetlil program bratislavského koncertu. Stretáva sa v ňom Beethovenova heroická predohra Egmont so smutne nepokojnou Mozartovou Symfóniou č. 40 g mol a monumentálnym Životom hrdinu Richarda Straussa.

"Som Ind, aspoň podľa môjho pasu,“ priznal s úsmevom rodák z Bombaja. Zo štúdií medicíny – otec nástojil na tom, aby mal v rukách "remeslo“ – rýchlo zutekal. Do Viedne, kde v osemnástich začal študovať dirigovanie na Hudobnej akadémii. Bol to práve otec Mehli Mehta, ktorý mu už ako šesťročnému otváral brány a vovádzal ho do sveta hudby.

"Odmalička ma obklopovala hudba. Doma sme ju počúvali každý deň dvadsaťštyri hodín v kuse. Otec ma učil, ako ju vnímať. Pustil platňu, sadol si vedľa mňa, otvoril partitúru a ukazoval mi línie jednotlivých nástrojov orchestra. Takto som začal zbierať svoje vedomosti o hudbe,“ zaspomínal Zubin Mehta na zasväcovanie z úst huslistu a zakladateľa Bombajského symfonického orchestra. Mal pätnásť, keď po prvý raz "zaskočil“ namiesto otca na poste dirigenta tohto amatérskeho súboru. Po víťazstve v dirigentskej súťaži v Liverpoole prišli ponuky od Viedenských filharmonikov aj Berlínskej filharmónie. Mal dvadsaťšesť, keď sa stal najmladším dirigentom Filharmónie v Los Angeles. S Izraelskou filharmóniou spolupracuje od roku 1969, začínal tam ako hudobný poradca. Spolupráca s prestížnymi orchestrami mu čoskoro vyniesla svetové renomé.

Kvetnatý, farbami hýriaci energický štýl – tak charakterizujú odborníci Mehtovo dirigentské umenie. "Všetko vychádza z hudby. Robím všetko, čo si vyžaduje. Musím so svojimi hudobníkmi komunikovať… Obsah a inšpirácia sú záležitosťou okamihu,“ vysvetľuje umelec, ktorý na čele popredných orchestrov vystupoval na všetkých kontinentoch.

"Čo je vlastne dirigovanie? Dirigovanie je komunikácia. A to, čo v istej chvíli sprostredkúvam, je to, čo práve cítim a čo moji hudobníci potrebujú. Pretože ja som tam kvôli nim,“ povedal hudobník, ktorý za svoju umeleckú tvorbu získal množstvo prestížnych ocenení a vyznamenaní. Patrí k nim aj hviezda na losangeleskom Chodníku slávy.

Mal práve tridsať, keď vyšla v nemčine jeho prvá autobiografia. Druhá životopisná kniha s názvom The Score of my Life (Partitúra môjho života), ktorá sa objavila na pultoch kníhkupectiev pred tromi rokmi, sa tiež stretla s veľkým záujmom. Špičkový dirigent rád vyhľadáva a podporuje mladých talentovaných umelcov po celom svete. Aj medzi mladými arabskými Izraelčanmi v mestách Shwaram a Nazaret. "Snívam o tom, že raz sa niektorý z nich stane členom Izraelskej filharmónie.

"Milujem partitúry až do tej miery, že pred nimi obrazne povedané kľačím. Vo svojom živote som dospel k bodu, v ktorom dirigujem už len to, čo naozaj chcem,“ dodal Zubin Mehta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dirigent #BHS 2014 #Zubin Mehta