Slávnosti vážnej hudby lákajú

Dvadsaťsedem koncertov, v rámci ktorých sa predstaví osem výnimočných zahraničných orchestrov, dvanásť mimoriadnych dirigentských osobností, pozoruhodní vokálni aj inštrumentálni sólisti v časovom priestore troch týždňov. To je strohá vizitka 50. ročníka Bratislavských hudobných slávností. Program najvýznamnejšieho festivalu vážnej hudby na Slovensku otvorí v nedeľu 21. septembra Izraelská filharmónia pod taktovkou Zubina Mehtu.

20.09.2014 09:00
Wiener Philharmoniker Foto:
Wiener Philharmoniker
debata

Orchester „sólistov“, ktorý vznikol na podnet poľského huslistu Bronislawa Hubermana z východoeurópskych a nemeckých hudobníkov, debutoval 26. decembra 1939 pod taktovkou slávneho Arthura Toscaniniho. V histórii Izraelskej filharmónie však dominujú dve mená – Leonard Bernstein a Zubin Mehta.

„Na jubilejný ročník sme sa rozhodli pozvať najmä orchestre, resp. umelcov z krajín, z ktorých umelecké telesá patrili medzi najčastejších hostí festivalu, aby spolu s reprezentatívnymi predstaviteľmi slovenských umelcov boli v tom najlepšom zmysle slova prehliadkou súčasnej interpretačnej úrovne,“ uviedli organizátori najväčšieho sviatku vážnej hudby na Slovensku. Londýnsky symfonický orchester, ktorý od svojho založenia v roku 1904 spolupracuje s vynikajúcimi hudobníkmi z celého sveta, patrí medzi najvýznamnejšie svetové orchestre. Ročne absolvuje 70 koncertov doma a 70 na zahraničných turné. Za viaceré nahrávky získal ocenenia Grammy, Gramophone a Classical Brit.

O rok skôr – v roku 1903 – vznikla Koncertná lyonská spoločnosť, ktorá sa koncom 60. rokov zmenila na Orchestre national de Lyon. Magistrát finančne podporil aj vybudovanie koncertnej sály Auditorium s kapacitou 2¤100 miest. Za viac ako sto rokov existencie orchester spolupracoval s poprednými dirigentmi a pozýval si prestížnych sólistov ako Pabla Casalsa, Vadima Repina či Jeana-Yvesa Thibaudeta.

Českú filharmóniu založil vynikajúci skladateľ Antonín Dvořák, ktorý dirigoval prvý koncert nového orchestra v decembri 1896 v pražskom Rudolfíne. Na poste dirigenta s ňou spolupracoval Rafael Kubelík, Karel Ančerl i Václav Neumann. Pod vedením Jiřího Bělohlávka realizovala kompletnú nahrávku Dvořákových symfónií a troch koncertov, ktorá vyjde tento rok. Jednu z nich – Siedmu symfóniu d mol – uvedú aj na BHS.

Medzi vynikajúce orchestre patrí aj Veľký symfonický orchester P. I. Čajkovského z Moskvy, Budapest Festival Orchestra či Orquesrtra symfònica de Barcelona i nacional de Catylunya. A, samozrejme, chýbať nebude ani tentoraz Slovenská filharmónia, ktorá a predstaví svoju virtuozitu na štyroch koncertoch.

Ďalšími z tejto kategórie sú Wiener Philharmoniker, ktorí začali písať svoju históriu pred viac ako 160 rokmi. „Všetka chvála na adresu Viedenskej filharmónie sa koniec koncov javí ako nedostatočná,“ skonštatoval Richard Strauss. „Je nedostižná,“ povedal Hans Knappertsbusch a Gustav Mahler zdôraznil, že ho s orchestrom spája „puto hudobného umenia“. Podľa odborníkov „orchester charakterizuje umelecká kvalita budovaná dlhoročnou tradíciou, nezameniteľnou súhrou, technickou virtuozitou a celým spektrom farebných odtieňov“.

Pod taktovkou Petra Schneidera zaznie na úvod koncertu opojne krásne Pendereckeho Adagietto, ďalej málo uvádzaná Sukova symfónia Asrael a mezzosopranistka Dagmar Pecková sa predstaví v Biblických piesňach Antonína Dvořáka.

Stačí si vybrať – programová ponuka je mimoriadne bohatá a umelecky kvalitná. Podrobný program je aj na poslednej stránke našej prílohy. Hudba nás obklopuje permanentne, často ju už ani nevnímame. Čas Bratislavských hudobných slávností je časom stretnutí, ktoré v človeku zanechajú čosi viac, ako len zvuk tónov zakliatych v notovej osnove.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vážna hudba #koncerty #BHS 2014 #orchestrálna hudba #dirigenti