Violončelo je Wallfischovou láskou

Violončelo sa stalo jeho životnou láskou, netají Londýnčan Raphael Wallfisch, ktorý sa narodil v rodine violončelistky a klaviristu.

23.09.2014 08:00
Raphael Wallfisch Foto:
Raphael Wallfisch
debata

Jeho medzinárodnú kariéru odštartovalo víťazstvo v medzinárodnej súťaži Gasparda Cassadóa vo Florencii. Odvtedy účinkuje na slávnych scénach so špičkovými orchestrami, svoje diela mu venovali prestížni anglickí skladatelia. Neodmieta pozvánky na festivaly a s chuťou sa venuje aj pedagogickej činnosti.

Na BHS uvedie 23. septembra o 19:30h Koncert pre violončelo a orchester h mol Antonína Dvořáka. Svetoznámy český skladateľ ho dokončil v USA dva mesiace pred návratom do vlasti. Je v ňom smútok i naliehavá túžba po domovine, v záverečnom Finále však aj neskrývané pocity šťastia zo skorého návratu. Hoci jeho cesta na pódiá nebola jednoduchá, zázračné dielo sa stalo jedným z najznámejších Dvořákových opusov aj najčastejšie hrávaným koncertom v dejinách violončelovej literatúry. Raphaela Wallfischa bude sprevádzať Štátna filharmónia Košice pod taktovkou Leoša Svárovského.

Na koncerte zaznie aj dielo vynikajúceho slovenského symfonika Dezidera Kardoša, ktorého sté výročia narodenia si práve tento rok pripomíname.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #violončelo #BHS 2014 #Raphael Wallfisch