Gruberová: Boh mi dal krásny dar

"Balím a rozbaľujem kufre, v hotelových izbách študujem partitúry," povedala sopranistka Edita Gruberová. Pred rokom sa jej zbierka vysokých rakúskych, bavorských i slovenských ocenení, v ktorej je napríklad aj Cena sira Laurenca Oliviera, rozrástla o Cenu Herberta von Karajana.

28.09.2014 12:00
Edita Gruberova Foto:
Edita Gruberova
debata

Najvýraznejší vokálny fenomén na mape svetovej opery posledných desaťročí bude aj tento rok jagavou hviezdou Bratislavských hudobných slávností. So Slovenskou filharmóniou a dirigentom Petrom Valentovičom, s ktorým uviedla už niekoľko úspešných koncertov, napríklad vo viedenskom Theater an der Wien a v Deutche Oper Berlin, opätovne ponúkne „jednotka našich nedlhých operných dejín“ publiku svoje brilantné umenie.

„Aj dnes zaspievam tie najvyššie výšky s ľahkosťou, bez studených mokrých rúk, bez trémy a nervozity. Pán Boh mi dal krásny dar a mojou povinnosťou je chrániť si ho a zdokonaľovať,“ spomenula hviezdna vokalistka, ktorú desaťročia udržiavajú na zenite mimoriadne, nesporné a stabilné umelecké kvality.

„Keď nespievam, doma vo Švajčiarsku sa rada hrabem vo veľkej záhrade, v čom sa priam vyžívam,“ priznala vynikajúca operná speváčka, ktorej kalendár je stále plný termínov vystúpení. „Nikdy som si nedávala veľké plány. Myslím si, že všetko je určené a ukáže sa, čo kedy a ako prichádza,“ dodala Edita Gruberová.

Umelkyňa rada dáva po svojom boku priestor mladým talentovaným aj etablovaným umelcom. Na koncerte BHS privíta slovenského barytonistu Richarda Švedu, od roku 2010 sólistu Deutsche Oper am Rhein v Düsseldorfe. Svojím umením osloví priaznivcov aj na verejnej generálke v nedeľu 28. septembra. o 11. h.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #opera #BHS 2014 #sopranistka #Edita Gruberová