20 000 dní Nicka Cavea v deväťdesiatich minútach

hladené čierne vlasy, oblek na mieru, prenikavý pohľad a hlava plná príbehov. Na pódiu sa mení na iného človeka. Hrdina, rozprávač, mýtická postava, prorok s trhanými pohybmi. Nezastaviteľný prúd divokej energie, ktorý vás strháva do svojho sveta. Nick Cave je umelecký fenomén. Austrálčan s osudom, ktorý by vystačil aj na tri celovečerné filmy, nežije minulosťou. Albumom Push the Sky Away (2013) zbúral všetky pochybnosti o autorskej únave. Atmosférická nahrávka s nekompromisným materiálom patrí k tomu najlepšiemu, čo kedy Cave nahral. Aké je vnútro jedného z najväčších bardov svojej doby? Ako vznikajú jeho skladby? Kde čerpá inšpiráciu? Mystik nikdy neprezradí všetko. Ani na veľkom plátne. Do kín prišla hudobno-vizuálna cesta jedným dňom Nicka Cavea.

29.09.2014 16:00
33 nick cave 4x Foto:
Vo filme o Nickovi Caveovi nechýba ani Kylie Minogue.
debata

Nick Cave: 20 000 dní na Zemi. Už z názvu snímky režisérskej dvojice Iain Forsyth-Jane Pollardová je zrejmé, že nás nečaká banálny zážitok. Nick Cave nie je jednoznačnou osobnosťou. Na svete sa potuluje už 20-tisíc dní a nikdy nerobil polovičaté projekty. Filmový výlet do hlavy takej charizmatickej osobnosti nemôže byť obyčajný. Ani nie je. Ak k nemu pridáte soundtrack v podobe skladieb z nedávneho Push the Sky Away, dostanete jeden z najlepších hudobných filmov dekády.

Muž, ktorý nemal nikdy problém s nadváhou, vstáva zo svojej postele. Zamieri do kúpeľne a umyje si tvár. Toto je jeho dvadsaťtisíci deň na Zemi. Tie predchádzajúce sa na veľkom plátne premietnu v sugestívnom zostrihu. Začiatky s The Birthday Party, divoké koncerty, Bad Seeds, drogy, temné obdobia, dejiny, literárny debut, balady vrahov, Kylie Minogue. Stop. Muž nasadá do auta, za oknom plynie pochmúrny anglický deň. Všetko zapadá do mozaiky, ktorá vytvára Caveov umelecký rukopis. Hudba je iba výsledok. Prežívanie obyčajného a večne otvorená myseľ. Žiaden pátos ani mudrovanie o starých zlatých časoch. Iain Forsyth a Jane Pollardová nemôžu svojho hrdinu chytiť do vykalkulovanej pasce. Na to je Cave až príliš rafinovaný a dominantný.

A predsa zostáva obyčajným človekom. Pracujúci otec rodiny s vlastným pohľadom na život. Kult z neho spravili oddaní fanúšikovia aj zarytí odporcovia svojskej lyriky. Tento hudobný film ich však ignoruje s neskrývaným nezáujmom. Neobjavia sa ani hovoriace hlavy kritikov, excentrických spoluhráčov a priateľov z detstva.

20 000 dní na Zemi ide hlbšie. Aj za cenu neuchopiteľných výrokov a podivuhodných stretnutí. Warren Ellis, Blixa Bargeld, Ray Winstone, Kylie Minogue. Každý z nich predstavuje inú časť Caveovho umeleckého putovania. Experimentovanie, legendárne nahrávky, láska k filmu, komerčný úspech. Aký bude ten nasledujúci deň? To je otázka hľadača a tvorcu intenzívnych príbehov. Jeho aktuálna forma a nasadenie prezrádzajú veľa. Viac ako slová a pôsobivé zábery. "Mám rád počasie v Brightone. Sledujem mraky nad oceánom a niekedy mám pocit, že ich ovládam,“ opisuje Cave vzťah k svojmu súčasnému domovu. Jeho hudba stojí na rovnakých pravidlách. Ovláda nás, no zároveň dáva pocit spriaznenosti. Presne ako film Iaina Forsytha a Jane Pollardovej.

Hodnotenie Pravdy: 5/5

Nick Cave: 20 000 dní na Zemi / Veľká Británia / réžia: Iain Forsyth a Jane Pollardová /.scenár: Nick Cave, I. Forsyth, Jane Pollardová / účinkujú: N. Cave, Susie Bick, Warren Ellis, Kylie Minogue a ďalší / slovenská distribučná premiéra 18. septembra 2014

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recenzia #Nick Cave #20 000 dní na Zemi