Vojna o lístky na Glastonbury sa začína

Vypredať za hodinu 135-tisíc vstupeniek na festival je na Slovensku utópia. Britskému Glastonbury sa to však darí, a dokonca bez toho, aby boli známe mená účinkujúcich.

02.10.2014 14:00
Metallica Foto:
Vystupovať na Glastonbury je vecou prestíže. Hlavnou hviezdou festivalu bola minulý rok Metallica.
debata

Dostať sa na podujatie je totiž pre hudobných fanúšikov z celého sveta vecou prestíže. O lístky sa už na jeseň zvádza boj, ktorý neskôr sprevádzajú predaje falzifikátov a premrštené ceny na čiernom trhu.

Mačka vo vreci

Rozhodovať sa podľa interpreta, či na festival ísť, alebo nie, nemá v prípade Glastonbury význam. Ihneď po ukončení daného ročníka odhaľuje legenda medzi svetovými festivalmi dátumy, ktoré sú pre budúcich návštevníkov smerodajné. Predaj vstupeniek na ďalší rok spúšťa v októbri, najnovšie sa pred kúpou treba ešte včas zaregistrovať. Ani registrácia, pri ktorej musíte splniť striktné podmienky, akými sú napríklad parametre priloženej fotografie, vám nezaručí, že sa na Glastonbury dostanete. Pri spustení lístkov do on-line obchodov musíte byť rýchli a s výkonným internetovým pripojením. Záujem o podujatie majú totiž státisíce ľudí z celého sveta.

Mená účinkujúcich pritom podujatie oznamuje až počas zimy, prípadne na jar. Za štandardnú cenu 225 libier (v prepočte približne 290 eur) tak každoročne tisícky ľudí kupujú mačku vo vreci. Ak sa vám nakoniec line-up nepáči, je veľmi jednoduchý spôsob, ako sa vstupenky zbaviť. Jej cena sa pred festivalom na čiernom trhu zniekoľkonásobí. Zlé skúsenosti však ľudí v posledných rokoch od kúpy lístka touto cestou odrádzajú. Falzifikáty sú už natoľko prepracované, že sa ľahko môžete zmýliť a zostanete bez peňazí aj bez zážitku.

Stavte si na healdinera

Glastonbury je britskou hudobnou udalosťou a médiá zapĺňa celoročne. Okrem toho, že je neodmysliteľnou súčasťou tamojšej populárnej kultúry, nemožno pochybovať o tom, že ide tiež o dobrý biznis. Už v týchto dňoch môžete vo Veľkej Británii tipovať v stávkových kanceláriách, akí hudobníci sa na ňom v lete 2015 predstavia. Hlavný organizátor Michael Eavis tipujúcim pomohol, keď vyhlásil, že hlavnou hviezdou bude americká formácia, ktorá dosiaľ na festivale nehrala. V kurze 4:1 vyhráva kapela Fleetwood Mac. Víťazstvu Fleetwood Mac prajú aj vyhlásenia speváčky Stevie Nicksovej, ktorá prezradila, že sa so spoluhráčmi vyberie na koncerty do Británie. Medzi ďalšie časté tipy patria Austrálčania z AC/DC alebo domáci Muse.

Byť na Glastnobury je vecou prestíže aj pre kapelu. Vystúpili tu napr. Led Zeppelin, David Bowie, Coldplay, Rolling Stones alebo U2. Posledným headlinerom bola trojica Metallica, Arcade Fire a Kasabian.

Kto sa v sobotu večer na hlavnom pódiu predstaví ďalšie leto, je však v konečnom dôsledku jedno. Ľudia cestujú na Glastonbury bez ohľadu na účinkujúcich, láka ich atmosféra aj renomé. Festival sa po prvýkrát uskutočnil už v roku 1970 a vstupenka vtedy stála jednu libru. Najväčší boom v návštevnosti dosiahol na prelome tisícročí, po roku 2005 sa jeho kapacita musela z bezpečnostných dôvodov znižovať z pôvodných 153-tisíc. Ďalší rok sa uskutoční v termíne 24. – 28. jún.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #vstupenky #Glastonbury