Vašo Patejdl: Hitmaker s elánom

Máloktorý slovenský hudobník a skladateľ má na konte toľko hitov, ktoré sa zapísali do histórie popmusic tak ako on. Jedna z najdôležitejších osobností slovenskej hudobnej scény Vašo Patejdl oslávi 10. októbra šesťdesiat rokov.

11.10.2014 14:00
Spevák Vašo Patejdl. Foto: ,
Spevák Vašo Patejdl.
debata (2)

Trpezlivosť a energiu. To mala skupina Elán prvých desať rokov svojej existencie. Pravdepodobne najúspešnejšia slovenská kapela totiž vznikla už v roku 1968, prvé úspechy sa však dostavili až neskôr. Elán založil práve Patejdl. Už ako štrnásťročný okolo seba nazberal prvých nádejných muzikantov, postupným obmieňaním spoluhráčov vznikla formácia v zložení Jožo Ráž, Vašo Patejdl, Zdeno Baláž a Ďuro Farkaš. Sláva Elánu mohla začať naberať na obrátkach.

Vašo Patejdl sa narodil v Karlových Varoch, jeho otec bol český hudobník, ktorý hrával napríklad s Waldemarom Matuškom. Mama bola stavebná projektantka. Keď mal päť rokov, presťahovala sa rodina do Bratislavy. Mladý Vašo k hudbe inklinoval, a hoci mal pôvodne študovať hru na husliach, pre krátky malíček presedlal na klavír. Neskôr absolvoval štúdium kompozície u profesora Alexandra Moyzesa na VŠMU v Bratislave.

Slávu mu priniesla dlhoročná spolupráca s Elánom. Po vystupovaní v bratislavských študentských kluboch sa kapele podarilo dostať do širšieho povedomia pesničky Semafór či Dám ti všetko, čo mám. V roku 1979 vystúpila formácia po prvýkrát na Bratislavskej lýre, a to so skladbou Bláznivé hry. Vašo Patejdl za ňu vtedy získal cenu za najlepší aranžmán.

Osemdesiate roky boli pre mladých muzikantov splneným snom. Prakticky z každej novej skladby bol z noci do rána hit a kapela žala slávu. Vašo Patejdl však Elán opustil v roku 1985 a k svojim niekdajším spoluhráčom sa vrátil až o jedenásť rokov neskôr.

Svoj hudobný a skladateľský talent však Patejdl v tom čase prejavil s o to väčším úspechom. Obdobie jeho najväčšej slávy nastalo v polovici osemdesiatych rokov. Po prvých štyroch elánovských albumoch stihol skomponovať hity pre svoj sólový album, hudbu do populárneho filmu Fontána pre Zuzanu (Dvaja, Poďme spolu lietať, Nemožná, Ak nie si moja), ale aj pesničky pre svojich hudobných kolegov. Jeho meno nájdete napríklad pod skladbami Po schodoch Müllerovho Banketu, Sme také, aké sme Beáty Dubasovej alebo Maturitné tablo Júlie Hečkovej.

Dnes Vašo Patejdl stále tvorí, do jeho repertoáru sa zaradila hudba k muzikálom. Má vôbec nejaký recept na úspech? Čitateľom Pravdy v on-line rozhovore povedal, že prvých dvadsať rokov kariéry muzikanta je najťažších. Ak to človek vydrží, uspeje.

3× Vašo Patejdl

  • Na konte má niekoľko ocenení, medzi nimi aj Zlatú lýru za pieseň Umenie žiť
  • Vydal osem sólových albumov
  • Spolu s Petrom Nagyom a Beátou Dubasovou nahral úspešný album pre deti s názvom Peter, Vašo a Beáta deťom

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #jubileum #Vašo Patejdl #Elán