Ozzy Osbourne dostane Global Icon Award

Šesťdesiatpäťročný frontman kapely Black Sabbath si ocenenie prevezme 9. novembra v Glasgowe na udeľovaní MTV Europe Music Awards.

14.10.2014 12:51
Black Sabbath Foto:
Ozzy Osbourne (vľavo) a skupina Black Sabbath (Tony Iommi a Geezer Butler).
debata

Britský spevák Ozzy Osbourne si na tohtoročnom udeľovaní MTV Europe Music Awards prevezme čestnú Global Icon Award. Ceremoniál sa uskutoční 9. novembra v Glasgowe a moderovať ho bude americká rapperka Nicki Minaj, ktorá bude zároveň aj jednou z hudobných účinkujúcich. Okrem nej organizátori zatiaľ potvrdili aj vystúpenia Eda Sheerana a Ariany Grande. Nomináciám na MTV Europe Music Awards kraľuje americká speváčka Katy Perry, ktorá získala sedem nominácií. Spomínanú Arianu Grande nominovali šesťkrát, päť nominácií má americký spevák a producent Pharrell Williams. Ed Sheeran sa bude o ocenenie uchádzať v kategórii Najlepší interpret. O víťazoch jednotlivých kategórií rozhodnú ľudia prostredníctvom internetu, pričom hlasovanie zastavia 8. novembra.

Šesťdesiatpäťročný John Michael „Ozzy“ Osbourne sa preslávil ako spevák heavymetalovej kapely Black Sabbath, ktorá vznikla v roku 1969 v Birminghame. O desať rokov neskôr ho však z kapely vyhodili pre alkoholovú a drogovú závislosť. Nahradil ho Ronnie James Dio, ktorý v máji 2010 zomrel. Skupina sa v pôvodnej zostave vrátila na scénu v roku 1997 a následne vydala živý album Reunion (1998). V roku 2001 začali hudobníci pod dohľadom producenta Ricka Rubina nahrávať nový štúdiový album, no nedokončili ho a opäť sa rozišli. V roku 2006 Black Sabbath uviedli do Rock ‚n‘ rollovej siene slávy. Návrat na scénu v najslávnejšej zostave oznámili 11. novembra 2011 v losange­leskom klube Whisky a Go Go. Spoluprácu ale neskôr odmietol bubeník Bill Ward, ktorý bol nespokojný s kontraktom. Trojicu Ozzy Osbourne, Geezer Butler a Tony Iommi tak doplnil Brad Wilk, ktorý spolupracoval napríklad s Rage Against The Machine či Audioslave. Spoločne nahrali štúdiovku 13, ktorá vyšla vlani v júni a debutovala na prvej priečke UK Chartu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Black Sabbath #MTV Europe Music Awards #Ozzy Osbourne