Bono sa ospravedlnil, že U2 poskytli album zdarma

Nahrávku Songs Of Innocence (2014) poskytla spoločnosť Apple všetkým zákazníkom portálu iTunes, stiahlo si ju však iba päť percent z nich.

16.10.2014 16:20
Bono Foto: ,
Spevák Bono.
debata

Frontman írskej kapely U2 Bono sa ospravedlnil za to, že ich nový album Songs Of Innocence (2014) poskytli zdarma automaticky všetkým zákazníkom portálu iTunes. Päťdesiatštyriročný spevák tak spravil v rámci diskusie s fanúšikmi na sociálnej sieti Facebook.

„Mohli by ste, prosím, už nikdy nevydať album na iTunes tak, že sa automaticky stiahne ľuďom do playlistu? Je to naozaj neslušné,“ napísal jeden z diskutujúcich. „Ups, to ma mrzí. Mal som skvelý nápad, no trochu sme sa nechali uniesť. Umelci sú k tomu náchylní. Je za tým zmes megalománie, veľkorysosti, sebaprezentácie a strachu, že tieto skladby, do ktorých sme v uplynulých rokoch vložili náš život, by si nikto nevypočul,“ odpovedal Bono.

Spomínanú nahrávku poskytla 9. septembra spoločnosť Apple zadarmo v digitálnej verzii na portáli iTunes, pričom si ju stiahlo iba päť percent zákazníkov, čo predstavuje približne 26 miliónov ľudí. Podľa vyjadrenia predstaviteľov Apple však prišlo do kontaktu s touto nahrávkou 81 miliónov ľudí, ktorí si buď stiahli iba niektoré skladby, alebo si ich aspoň vypočuli. Tento týždeň v pondelok vyšiel album aj vo fyzickej podobe, pričom je dostupný aj v deluxe edícii, ktorá obsahuje dve nové skladby a upravené verzie ôsmich piesní z pôvodnej verzie.

U2 vznikli v roku 1976 a patria k najúspešnejším kapelám na svete, pričom podľa odhadov predali viac ako 150 miliónov kópií albumov. Na konte majú trinásť štúdioviek, pričom v súčasnosti už pracujú na ďalšom albume s názvom Songs Of Experience. Medzi ich najväčšie hity patria skladby Sunday Bloody Sunday, One, With Or Without You, Where The Streets Have No Name, Staring At The Sun, Beautiful Day, Vertigo či Sometimes You Can't Make It On Your Own. Pieseň Ordinary Love, ktorú napísali pre film Mandela: Long Walk to Freedom (2013), získala Zlatý glóbus a nomináciu na Oscara. Získali už 22 cien Grammy a v roku 2005 ich uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy.

debata chyba
Viac na túto tému: #U2 #Bono #Songs Of Innocence